Startsida - Nyheter

Svårt för polisen att säga nej

Polisen ansåg sig inte ha möjlighet att säga nej till nazistdemonstrationen i lördags. Men det våld som förekommit inifrån demonstration kan ha betydelse nästa gång samma grupp söker tillstånd.
– Det är sådant som vägs in. Självklart, säger Stockholmspolisens presstalesperson Lars Byström.

Hur kommer det sig att Svenska Motståndsrörelsen gavs tillstånd att demonstrera just på 75-årsdagen av Kristallnatten?

– Tyvärr är ett specifikt datum inte anledning att ge avslag. Om du tittar i ordningslagen är det andra kriterier som gäller. Sedan förstår jag ju naturligtvis att det kan väcka anstöt att vi ger tillstånd.

Om ett visst datum medför att risken för ordningsstörningar ökar, kan inte det vara ett skäl att ställa som villkor att demonstrationen förläggs till ett annat datum?

– Jag tror inte att vi har den möjligheten och skulle ha vi gett tillstånd med det villkoret och det hade överklagats vet jag inte vad som hade hänt. Min bedömning är att det inte gick.

Det var många ovana demonstranter på plats i lördags, och många ifrågasatte varför demonstrationen inte upplöstes när den blev våldsam…

– Det är väldigt sällan vi har upplöst en allmän sammankomst, vare sig den är tillståndsgiven eller icke tillståndsgiven.

Men inte heller enskilda demonstranter som gjorde våldsamma utfall mot motdemonstranter och fick hållas fast av polis greps på plats i samband med det, utan kunde fortsätta gå i demonstrationståget.

– Jag har full förståelse för att folk reagerar. Det är skönt att vi lever i ett samhälle där människor kan gå ut och visa sina åsikter, vad man tycker och tänker. Är det någonting vi inte kan acceptera så är det våldsinslagen.

Lars Byströms förklaring till att ingen greps i samband med att våldshandlingarna pågick är att det regnade och var mörkt och svårt att se vem som gjorde vad. Hans uppfattning är också att det kastades föremål i lika hög utsträckning från båda håll.

Han håller med om att det finns risk att människor inte upplever att de kan gå ut och visa sina åsikter på grund av våldet, och säger att polisen dels för dialog både med de som söker demonstrationstillstånd och andra grupper som kan tänkas dyka upp i förväg. Dessutom går polisen alltid igenom filmer och annan dokumentation för att i efterhand se om det går att ställa enskilda våldsverkare till svars. Men även om det kommit in flera polisanmälningar angående lördagens demonstration tror han inte att det kan bli aktuellt med några åtal. Också detta på grund av mörkret och regnet.

– Jag kan inte tänka mig att kvaliteten är tillräckligt bra.

Samtidigt konstaterar Lars Byström att ingen utredning är klar än, utan att Feministiskt Perspektiv får återkomma längre fram.

Kan det bevisas att demonstranterna varit våldsamma och beväpnade med gatsten, bengaler och knallskott, såsom vittnesmål beskriver, är det sådant som enligt Lars Byström vägs in nästa gång samma grupp söker tillstånd för att demonstrera.

– Endera lägger man på mer villkor, eller så säger man nej, om man kommer fram till att sådant har förekommit. Självklart, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV