Den vanligaste diagnosen i den svenska sjukförsäkringen är psykiska sjukdomar och det finns stora skillnader i ersatt sjukfrånvaro mellan olika yrken. I en jämförelse mellan de Europeiska länderna ligger Sveriges sjukfrånvaro under genomsnittet. Det meddelar Försäkringskassans inför världshälsodagen som infaller på söndag.
47 procent, närmare 8 000 personer, av alla sjuk- och aktivitetsersättningar som nybeviljades år 2012 beror på psykisk sjukdom och ungefär 35 procent, 48 000 personer, av alla sjukskrivningar som pågick i december 2012 beror på psykisk sjukdom.
I en jämförelse kan det konstateras att år 2003 var 18 procent av alla nybeviljanden av sjuk- och aktivitetsersättning på grund av psykisk sjukdom, vilket alltså år 2012 hade ökat till 47 procent.
Den näst vanligaste diagnosen är sjukdomar i muskler och leder. Det finns stora skillnader i ersatt sjukfrånvaro mellan olika typer av yrken. Högst sjukfrånvaro har de yrken som normalt har lägre utbildningskrav.
För alla yrken som kräver högre studier har kvinnor en högre ersatt sjukfrånvaro än män. Skillnaderna mellan könen är också som störst i tjänstemannayrken.
Sjukfrånvaron i Sverige för både män och kvinnor är under genomsnittsnivån jämfört med andra länder i Europa.
Högst sjukfrånvaro har Norge och lägst har Storbritannien (av de åtta länderna som ingår i jämförelsen som är Danmark, Finland, Frankrike, Nederländerna, Norge, Storbritannien, Sverige och Tyskland.)
Källa: Försäkringskassan