Nyheter

Sveriges tjej- och kvinnojourer håller öppet under semestern

Kvinnor och barn som är utsatta för våld eller hot om våld kan få hjälp även under sommaren. Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbunds, SKR, medlemmar trappar inte ner sin verksamhet under sommaren. 99 procent av kvinnojourerna håller öppet, de allra flesta precis som vanligt. Några har begränsade öppettider under de veckor som tidigare år haft mindre tryck.

Enligt ett pressmeddelande inför semestertiderna upplever 90 procent av medlemmarna inte ett ökat tryck under sommaren. Däremot ökar förfrågningar om skyddat boende och stödsamtal markant efter semestern.

– När semestern är över och skolorna startar då börjar telefonerna ringa mer intensivt. Det beror sannolikt på att den som blivit utsatt för våld vid gemensam ledighet, först får tillfälle att söka stöd när våldförande partner inte finns i närheten och barnen är i skolan, säger Carina Ohlsson, ordförande i SKR.

Var tredje tjej- och ungdomsjour upplever däremot ett ökat tryck under sommaren. Det handlar om verksamheter som främst chattar med yngre personer, som under sommaren ofta mister sin naturliga kontakt med andra vuxna, till exempel på skolorna.

– Många unga blir också väldigt ensamma då de kanske inte har råd att åka iväg på semester som andra kompisar gör och då kan trycket öka. Dessutom stänger många av ungdomars ordinarie kontakter så som kurator, säger Zandra Kanakaris, verksamhetsledare på ungdomsjouren 1000-möjligheter.

Tjej- och ungdomsjourerna anpassar därför sitt arbete efter sommarsituationen, som exempelvis Tjejjouren Miranda som märkt att många vill chatta under kvällstid under ledigheten och därför kommer att öppna chatten klockan sju på kvällen.

Några SKR:s jourer upplever också en något ökad arbetsbörda på grund av att flera handläggare inom socialtjänst går på semester. Då måste de skyddade boendena ofta lägga tid på att jaga rätt på den person som är ansvarig för den placerade kvinnan under ordinarie handläggares semester.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV