Startsida - Nyheter

SVT-pris till Uppdrag granskning och Korrespondenterna

Igår delade SVT ut sitt interna mångfaldspris – Prix Egalia – som sedan fyra år belönar "journalistiska prestationer och/eller arbetssätt som tydligt verkar för alla människors lika värde, jämställdhet, ökad mångfald och som dessutom motverkar diskriminering i alla former".

Förstapriset på 30 000 kronor går i år till Uppdrag gransknings reporter Nadja Yllner och redaktör Sanna Klinghoffer för reportagen "Imamernas råd" och "Åter till moskéerna".

Motiveringen till förstapriset lyder:

Reportagen tar oss bakom de officiella budskapen och blottlägger en konservativ rörelse inom islam, men också starka islamska motkrafter. En modig granskning som bidrar till mer öppenhet, tolerans och ett mer jämställt samhälle.

Andrapriset på 15 000 kronor går till reportern Nicke Nordmark och redaktören och fotografen Fredrik Westerberg, också på Uppdrag granskning, för reportaget "Män som näthatar kvinnor" med motiveringen:

Historien om näthat blev en tsunamivarning i våra hem, programmet berörde och uppmanade till handling i frågor som angår oss alla.

Korrespondenternas reportage "Det tredje könet", där Bengt Norborg var programledare, tilldelas tredjepriset på 5 000 för att:

Med några korta nedslag skildras här utsattheten men också de framväxande landvinningarna för hbtq-rörelser runt om i världen - varm, engagerat och hoppingivande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV