Omkring 50 000 textilarbetare gick i lördags ut i en fyratimmarsstrejk i Dhaka, Bangladesh. Strejken var en del i en större protestvåg den senaste veckan med krav på höjda löner. Under torsdagen kom rapporter om att lönerna för textilarbetarna kommer att höjas från och med november.
– Vi kommer inte att tveka att göra det som krävs för att få igenom vårt krav. Vi är inte föremål för någons nåd, ekonomin rör sig på grund av vårt slit, sade Nazma Aktar, ordförande för United Garments Workers Federation i samband med demonstrationen enligt Reuters.
Protesten var enligt polisen den största under den senaste veckans demonstrationer och var helt fredlig. Andra protester har däremot lett till kraftiga sammandrabbningar mellan demonstranter och polis. Under veckan har det förts förhandlingar mellan regering, fabriksägare och fackliga företrädare om att höja minimilönen för arbetarna inom textilsektorn, och strejker har också hållits utanför staden.
Enligt Reuters omsätter textilindustrin i landet 20 miljarder dollar om året, men arbetarna tjänar alltså endast omkring motsvarande 260 svenska kronor i månaden, vilket är hälften av vad textilarbetare i Kambodja tjänar. Fabriksägarna motsätter sig en höjning av minimilönen med motiveringen att västerländska företag som använder sig av underleverantörer i landet inte vill betala mer.
Textilarbetarnas svåra villkor i industrin ledde i våras till en stor katastrofen då den åtta våningar höga Rana Plaza rasade samman. Trots att sprickor hade upptäckts i byggnaden beordrades textilarbetarna att komma till jobbet den 24 april i år huset kollapsade. 1 129 människor omkom och 2 500 skadades. Efter tragedin har flera möten hållits mellan textilarbetarfack och stora klädföretag som använder sig av underleverantörer i Bangladesh hållits.
För bara ett par veckor sedan höll den fackliga organisationen IndustriAll tillsammans med ILO ett tvådagarsmöte i Geneve. Många företag uteblev dock från mötet som skulle utarbeta en plan för kompensation för de många familjer som drabbades i våras.
Textilindustrin har länge kritiserats för de undermåliga villkor som råder för de som arbetar i den, inte minst bristen på fackliga rättigheter. Men Nazma Akhter menar att textilindustrin ändå är en stor möjlighet för kvinnor att flytta fram sina positioner i samhället.
I en stor intervju i tidningen Spiegel Online berättar hon om hur hon själv som elvaåring tvingades sluta skolan och istället hjälpa till att försörja sin familj genom att börja som textilarbetare men också om vad industrin betyder för kvinnor:
– Det är bra att kvinnor har en jobbmöjlighet och kommer ifrån landsbygden. Det finns mindre av hemgift, mindre av tidiga äktenskap. Kvinnor får ett oberoende. De jobbar på natten och rör sig i staden och tar egna beslut. De försörjer sina barn och gamla föräldrar i byarna. Allt det är goda tecken för vårt land, säger hon till tidningen.
Under torsdagen kom rapporter om att förhandlingarna lett till löften om höjda löner för textilarbetarna från och med i november. Därmed återgick flera tusen strejkande i arbete.