Startsida - Nyheter

Tio förslag mot antifeminism och högerextremism

I höstas samlade Nordiska ministerrådet 25 experter på högerextremism, genus och maskulinitet, nätdebatt, rasism, islamofobi och marginalisering till ett seminarium i samarbete med barn-, jämställdhets- och inkluderingsdepartementet i Norge

Nu finns diskussionerna och slutsatserna – bland annat tio konkreta förslag på hur våldsam och trakasserande antifeminism kan motverkas – presenterade i en rapport som för första gången belyser problematiken i ett nordiskt perspektiv.

Rapporten har sammanställts av Norges resurscenter för män, Reform, och pekar på vilka maskulinitetsideal och vilken kvinnosyn som finns inom extrema ideologier.
Begreppet antifeminism kan vara en ideologi eller en del av en extremistisk ideologi där kvinnan ses som ett objekt och kan ha stödfunktioner till gruppen, ingå i sexuella relationer med gruppens medlemmar, men saknar en jämställd röst inom organisationen. Antifeminism behöver dock inte ingå i någon ideologisk ram utan beskrivs också som ett handlingsmönster. Antifeminism definieras som motstånd mot feminism och motstånd mot att gränserna för kategorier som kön, ras, sexualitet utmanas. Antifeminism definieras också som en önskan om att återskapa en hierarkisk samhällsordning där heterosexuella män är priviligierade.

– Åtgärderna vi föreslår ska motverka antifeministiskt våld, våldshot och trakassering. Antifeminism är inte ett isolerat fenomen, den förekommer både inom rasistiska och islamofobiska och inom radikal islam, säger Are Saastad, vd för Reform, i ett pressmeddelande.

Enligt Saastad kommer rapporten att utgöra en viktig kunskapsbas för organisationer, institutioner, polisen och politiker som arbetar övergripande med högerextremism och antirasism:

– Det ska vara okej att tycka vad man vill om feminism och jämställdhet, men i ett demokratiskt samhälle måste åsikterna uttryckas i en acceptabel form, menar han.

Bland deltagarna på expertseminariet fanns bland andra den svenska forskaren Mattias Gardell, som vittnade i rättegången efter terrordåden i Norge 2011 och skrivit om Breiviks antifeminism i Feministiskt Perspektiv, den danska terrorforskaren Anja Dalgaard-Nielsen, Shoaib Sultan, expert på extremism vid Antirasistisk Senter i Norge, den svenska journalisten och feministiska författaren Maria Sveland samt Cora Alexa Døving från Holocaustcentret i Norge.

De tio förslagen:

  • Gör hot och trakasserier på grund av kön straffbara

  • Inför en tjänst för rapportering av hot och trakasserier med låg tröskel för anmälan

  • Genomför årliga kartläggningar av antifeminism

  • Prioritera forskning om antifeminism

  • Se till att arbetet för jämställdhet och mot diskriminering bidrar till att utvidga maskulinitetsnormerna

  • Vidta åtgärder för marginaliserade män och pojkar

  • Att motarbeta antifeminism bör ingå i diskrimineringsombudens uppdrag

  • Medierna måste ta sitt ansvar och skaffa sig kompetens för att kunna hantera extrema grupper

  • Fortsatt samarbete över landsgränser och mellan forskare och praktiker

  • Seminariet som ligger till grund för rapporten bör följas upp med en nordisk konferens för forskare och praktiker som arbetar mot extremism och diskriminering

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV