Säkrare finansiering, förebyggande arbete och samtyckeslag återfinns högst upp på SKR:s tjejjourer och ungdomsjourers önskelista till politiker inför 2014.
”Önskemål till politikerna på alla nivåer både lokal, regional och hela landet att vi involveras mer och att de belyser att vi finns.”
Tjejjouren Magnolia, Borås
”Vi önskar oss en samtyckeslagstiftning. Vi anser att det är ett otroligt viktigt steg för att lyfta bort skulden och skammen från den utsatta. Och flytta fokus till förövaren. Sex ska vara samtycke. Vi tror att det är ett viktigt steg för att ändra de destruktiva normerna kring sexuella övergrepp och för det förebyggande arbetet.”
Alexandra Wittgren, Tjejjouren Meja, Eskilstuna
”Vi önskar oss stöd med pengar och lokal.”
Jorun Tjejjour, Eksjö
”Att vi skall få löpande bidrag år efter år, vilket skulle göra att jouren vågade satsa mer på sin verksamhet då vi skulle veta att verksamheten kommer vara kvar. Som det är nu måste man söka bidrag för varje år och inte vara säker på hur stort bidraget kommer bli.”
Hans och Hennes Ungdomsjour, Falkenberg
”Mer akut stöd att få för ungdomar som blir utsatta för sexuella övergrepp och våld i nära relationer.”
Tjejjouren Huddinge
”Högre och tryggare ekonomiska bidrag, så att verksamheterna kan fortsätta och utvecklas med trygga grunder”
Charlotte Tärnblom, tjejjoursansvarig på Tjejjouren Miranda i Katrineholm.
”Föreningsbidrag.”
Tjejjouren Lotus, Kristianstad
”Att de är lyhörda för de behov som vi ser och arbetar för att vi kan driva projekt och arbetar för att samverkan mellan myndigheter och ideella ska bli bättre.”
Hanna Pettersson, Novahuset, Linköping (stöd för unga som utsatts för sexuella övergrepp)
”Att vi gärna önskar att det satsades mer resurser på tjejjourer överlag, däribland vår. Vi önskar att de resurserna skulle räcka till både lokal och anställning! Det behövs.”
ATIM Tjejjour, Malmö
”Att satsa på tjejjourerna! Vi gör ett viktigt förebyggande arbete både på nätet och i skolor. Det finns så många fantastiska eldsjälar inom tjejjoursverksamheten med olika kunskaper, bakgrund och utbildning. Det är en ovärderlig resurs som verkligen behövs!”
Malin Meissner, Sollentuna tjejjour, Indra
”Att politikerna slutar se oss som en ideell förening och istället ger oss ett permanent bidrag så att vi kan planera vår verksamhet.”
Alla Kvinnors Hus Tjejjour, Stockholm
”Att de ska se hur många tjejer det finns som behöver någon som lyssnar! Och hjälpa oss ge dem en storasyster.”
Lovisa Skagerman, Tjejzonen, Stockholm
”Vi önskar oss att man tar frågan om förebyggande arbete med fokus på killar och förändringsarbete när det gäller maskulinitetsnormer på allvar och avsätter pengar för långsiktigt arbete med detsamma.”
Zandra Kanakaris, 1000 möjligheter, Stockholm
”Vi önskar oss en sexualbrottslag som bygger på samtycke.”
Sandra Bergendahl, Föreningen Storasyster, Stockholm
”Att de uppmärksammar tjejjourer (och kvinnojourer) som en faktisk stödapparat mer. Till exempel hänvisning på hemsidan till exempelvis tjejjouren.se eller lokal tjejjours hemsida.”
Lina Rådbrink, K:RUT Tjejjour, Västerort, Stockholm
”Kontinuerlig och långsiktig finansiering för föreningen.”
Stjärnjouren, Sundbybergs tjejjour
”Vi skulle önska oss pengar till att utveckla verksamheten mot ungdomsjour! :)”
Gunilla Berg, Tjejjouren Juventas Systrar, Södertälje
”Mer finansiellt stöd, eller över huvudtaget finansiellt stöd till tjejjourerna.”
Frida Blom, Tjejjouren Väst (Stenungsund, Tjörn, Orust mm)
”Om vi fick önska oss en sak från politikerna inför 2014 så är det framförallt att vårt arbete tas på större allvar och att vi får mer pengar till att bedriva vår verksamhet. Vi skulle även önska att kommunerna runt omkring Växjö skulle kunna inse att vi och vårt arbete är en resurs även för dem och att de därför också skulle kunna/vilja stötta oss ekonomiskt. Då vårt arbete är helt anonymt har vi inte kunnat redovisa att vi har kontakter med ungdomar från deras kommuner och därför har vi inte fått några bidrag från dem.”
Annie Olsson, ordförande Ungdomsjouren Animo, Växjö