Tränaren i ishockeylaget Boro/Vetlanda som försökte peppa spelarna med sexistiska beskrivningar av kvinnor och män blir nu av med en månadslön och tilldelas även en skriftlig varning. Detta säger klubbens ordförande Willis Josefsson till Feministiskt Perspektiv.
Ishockeytränaren för laget Boro/Vetlanda Jossi Salo, uppmanade spelarana att välja sida med hjälp av ritade bilder på ”kvinnligt” och ”manliga” könsorgan.
Han ritade dem på en whiteboardtavla och under kvinnliga könsorganet stod det ”Vara en kvinna”, ”Vika ned sig” och ”Gnälla”. Det manliga beskrevs med att, ”vara en man”, ”ta ansvar” och ”ha kul”.
Till följd av incidenten säger ordföranden Willis Josefsson, till Feministiskt Perspektiv att att klubben inte på något sätt accepterar dessa tilltaganden och har nu bestämt sig för att tränaren ska bli av med en månadslön och även tilldelas en skriftlig varning.
Efter incidenten hade klubben ett styrelsemöte som följdes upp av en presskonferens. Där deltog lagkaptenen i laget, tränaren, Willis Josefsson tillsammans med en annan styrelsemedlem.
– Vi lät tränaren och spelaren, ta till orda. Tränaren bad om ursäkt och ångrade detta. Men framförallt var spelarrepresentanten noga med att betona att laget var delaktig i exemplet med könsorganen. Så de tar på sig lika mycket ansvar som tränaren, säger Willis Josefsson.
Hur ser ni på det?
– Tränaren är ansvarig för vad som sägs och görs och han har inte smitit i undan från det ansvaret. Han sa klart och tydligt att ”det var mitt ansvar, min träning, mitt förslag”.
Willis Josefsson berättar att styrelsen har beslutat att tilldela disciplinerade åtgärder. Den ena handlar om att de drar in en månadslön för tränaren. Det andra är att han tilldelas en skriftlig varning.
Sedan kommer klubben att genomgå en utbildning för hela laget i värdegrundsfrågor, som kommer att ske i början på hösten. Datum är inte fastslagit.
– Det är på vårt inititativ och utbildningen kommer att hållas av Smålands hockeyförbund. De har upplägg för sådana här kurser.
Den här skriftliga varningen – vad innebär den i praktiken?
– Att det kommer att synas i hans CV, där vi förklarar incidenten och konsekvenserna av den.
Om han skulle upprepa något liknade agerande – hur ställer ni er till det?
– Ja det tar vi då. Det har jag ingen aning om men det kommer inte att hända igen. Det vet jag. Detta är inte den bilden av den tränare vi har av Jossi Salo. Det sa jag också på presskonferensen. Det måste ha skett någon kortslutning. Den Jossi vi känner gör inte så här.
Jag tolkar detta som att ni har fortsatt förtroende för tränaren…
– Ja, det har vi.
Den könsdiskriminerade jargongen som finns i omklädningsrummen som du nämnde i vårt senaste samtal – hur hänger den ihop med analysen om att Jossi Salo drabbats av en kortslutning? Separerar ni denna händelse?
– Det som i ord sägs i omklädningsrummen och som allt jämt utifrån ett feministiskt och jämställdhetsperspektiv är lika förkastligt kom denna gång i skrift. Det är lika bedrövligt. Det är lika fel oavsett när det inträffar.
– Men kan vi medverka till att vända detta förkastliga till något positivt. Att vi lyfter problematiken och ser till att det kommer i fokus, tala mer om språkbruket. Då är vi angelägna om att få vara del i den utvecklingen, säger Willis Josefsson.