Startsida - Nyheter

Tröttnade på att kompromissa

Skabbteatern har i dagarna publicerat kortfilmen Du e en fitta din fitta tillsammans med ett öppet brev och en lista över de män som de hänger ut i filmen och motivering till varför. I filmen är Alma Lindé och hennes kollega Alejandra Goic beväpnade och maskerade medan de läser namn på män som de anser motarbetar feminister.

Bland de män som omnämns är terroristen Anders Behring Breivik, statsminister Fredrik Reinfeldt, den tidigare jämställdhetsdebattören och så kallade jämställdisten Pär Ström, finansminister Anders Borg och den före detta polischefen Göran Lindberg som bland annat dömdes för grov våldtäkt.


Svar på tal

Alma Lindé säger att de är medvetna om de konsekvenser filmen kan få, men säger att de med filmen endast riktar sig till de som har samma åsikter som de själva.

– Jag hoppas på att feminister ska kunna gå samman och stå upp tillsammans. Många blir redan utsatta för hot. Vi vill ta ett ansvar och visa att de hot feminister får utstå inte är okej, säger Alma Lindé.

Alma Lindé avvisar att de själva skulle uppfattas som hotfulla och säger att det inte finns några personer som på allvar kan tro att de skulle skjuta någon.

– Vi anser inte att vi hotar folk, vi anser att vi ger svar på tal. Om 500 personer säger att de ska döda mig och jag då ber dem att dra åt helvete, är det jag som hotar dem då? Jag förtjänar faktiskt inte att fortsätta utsättas för deras hot bara för att jag inte håller käften, vilket jag tycker framgår väldigt tydligt i filmen, säger Alma Lindé.


Indirekt våld

Syftet med att i listan över män blanda en terrorist med Fredrik Reinfeldt är, enligt Alma Lindé, att visa den bredd som finns bland de som delar samma negativa syn och tankesätt om kvinnor och jämlikhet.

– Reinfeldt och Borg har all makt att skapa ett mer jämlikt och rättvist samhälle, men de är inte intresserade av det för att de anser att samhällsklyftor är någonting önskvärt. De utövar ett indirekt våld mot utsatta människor varje dag. Jag anser därför att Reinfeldt är en fucking terrorist, säger hon.

Alma Lindé säger att de med filmen för första gången inte kommer att ta diskussionen med antifeminister.

– Vi tog det här initiativet för att vi är trötta på att kompromissa med vad vi tycker är viktigt för att försöka få människor att ta bristen på jämlikhet i Sverige på allvar. Det är som att diskutera vad som är det godaste pålägget på en pizza med någon som förnekar att pizza existerar, säger Alma Lindé.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV