Startsida - Nyheter

Tysk familjepolitik under kritik

Familjepolitiken är helt klart ett politiskt slagträ inför höstens val. Manuela Schwesig, vice partiledare för SPD, menade exempelvis att Merkel i åratal har lämnat familjerna ensamma med frågan. Utöver bristen på dagisplatser, som Feministiskt Perspektiv rapporterat om tidigare, debatteras flera andra stora frågor.

– Vi diskuterar även homoäktenskap, sambeskattning - det finns en stor debatt om att omvandla den till en ”familjesambeskattning”. Vi har också många problem inom skolsystemet, många föräldrar tycker att det är ett katastrofalt system. Ett annat huvudproblem är barnfattigdom, säger Stefan Sell, professor i socialpolitik vid universitetet i Koblenz.

Regeringen inför i augusti vårdnadsbidrag, oppositionen vill avskaffa det och satsa mer på dagisutbyggnad. När det gäller sambeskattning diskuteras en utvidgning till familjer istället för gifta par. En sådan skatt skulle dock fortfarande minska incitamenten för den som tjänar minst – oftast kvinnan – att arbeta.

I februari fick debatten skjuts av ett stort reportage i tidningen Der Spiegel, byggt på uppgifter från en pågående utvärdering. Sorgebarnet – Tysklands misslyckade familjepolitik, löd rubriken. Utvärderingen beställdes av regeringen 2009 och kommer enligt Der Spiegel att visa att Tysklands familjepolitik är ineffektiv, delvis kontraproduktiv - och dyr jämfört med andra länders. Samtidigt är födelsetalen låga, 1.39 barn per kvinna mot OECD-snittet 1,74. Vissa politiska verktyg sågas extra hårt, som just sambeskattningen.

Tyskland har en hög andel yrkesaktiva kvinnor med EU-mått mätt, men ungefär hälften av dem arbetar enbart deltid.

Der Spiegel skriver att tiden är mogen för en politikförändring, bort från att sponsra äktenskapet som institution och ensamförsörjarmodellen. I det instämmer Stefan Sell, som menar att Tyskland är inne i ett paradigmskifte, även om landet delvis lever kvar i traditionen. Exempelvis domineras skolsystemet fortfarande av halvdagsskolor.

– Det i kombination med de långa skolloven gör det svårt att kombinera familjeliv med arbete. Det är därför tyska kvinnor har problemet att om de arbetar, så arbetar de ofta deltid.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV