Prenumerera

Logga in

Nyheter

Tyska koalitionspartier vill skärpa lagstiftning om prostitution

En appell till förbundskanslern och riksdagen har väckt häftig debatt om prostitution i Tyskland. Nu planerar socialdemokrater och kristdemokrater ändringar av landets prostitutionslagstiftning.

Appellen mot prostitution publicerades i novembernumret av tidskriften Emma, som drivs av Tysklands kanske tyngsta feminist Alice Schwarzer. Undertecknarna skriver bland annat att legaliseringen 2002 ”som påstods införas för att skydda de prostituerade” istället gjort Tyskland till ett paradis för sexturister. Uppropet kräver att avregleringen av prostitution stoppas så fort som möjligt, liksom att ett förbud mot sexköp införs.

På kort sikt vill de som står bakom appellen se åtgärder för att begränsa prostitutionen och på längre sikt avskaffa den. Många av de prostituerade kommer från Östeuropa, och enligt appellen behövs förebyggande åtgärder både i Tyskland och i kvinnornas hemländer, hjälp med att ta sig ur prostitution, samt att vittnen i rättsfall skyddas från utvisning och får uppehållstillstånd.

Uppemot 100 kända tyskar, bland andra skådespelare, politiker och artister skrev under appellen som sedan dess undertecknats av ytterligare drygt 7 000 personer. I samband med kampanjen gav Alice Schwarzer också ut antologin Prostitution – Ein deutscher Skandal. Chantal Louis är redaktör på Emma och en av de drivande bakom appellen.

Varför bestämde ni er för att göra det här just nu?

– Först och främst insåg vi att stämningen i Tyskland hade förändrats under det senaste halvåret eller så. Medierna och folket har insett att lagen har misslyckats. Stämningen hade ändrat sig väldigt mycket, fler och fler sa ”Det här går inte”.

Valresultatet i september bidrog också. Det gick väldigt dåligt för liberalerna FDP, och sedan en tid sitter Socialdemokraterna (SPD) och Kristdemokraterna (CDU/CSU) i regeringsförhandlingar.

– Vi visste efter valet att den här koalitionen vore den bästa för att få en ändring till stånd. Därför kom appellen verkligen i rätt tid för att påverka koalitionsförhandlingarna, säger Chantal Louis.

Regeringsdiskussion om prostitution

Uppropet har väckt mycket stor uppmärksamhet och även banat väg för prostitutionsfrågan som en del av regeringsförhandlingarna. På torsdagen skrev Süddeutsche Zeitung att SPD och CDU/CSU i veckan – efter häftiga diskussioner – enats om att lagstiftningen ska skärpas.

Under vissa särskilda omständigheter ska sexköpare kunna straffas; nämligen om de ”medvetet utnyttjar ’tvångsläget’ hos offer för trafficking och tvångsprostitution, och missbrukar dessa för sexuella handlingar”.
Tvångsprostituerade som vill sluta ska få uppehållstillstånd, även de som inte är beredda att vittna i rätten. Genom överenskommelsen ligger nu vägen öppen för en omfattande förändring av prostitutionslagstiftningen, skriver Süddeutsche Zeitung.

– Tyvärr blir lagförändringarna inte så stora som vi skulle vilja, vi vill ha en svensk lagstiftning. Det var uppenbart för oss att vi inte skulle få igenom den svenska modellen nu. Men vi ville ändå ha med det kravet i appellen för att sända en signal, kommenterar Chantal Louis.

Hon ser dock målet som nu satts om att i vissa fall kriminalisera sexköp som en viktig politisk signal.

– Jag menar att det är viktigt symboliskt sett, men i praktiken kommer det vara nästan omöjligt att bevisa.

Sedan legaliseringen 2002 har prostitutionen ökat. Enligt siffror från UEGD, Förbundet för erotiska yrken i Tyskland, har antalet prostituerade stigit från 150 000 år 2000 till 200 000 år 2012. Av dessa kom enligt förbundet 135 000 från andra EU-länder, 20 000 från exempelvis Asien och Afrika, och 45’000 från Tyskland.

Andra uppskattningar anger antalet prostituerade till 400’000. Varje dag tros cirka en miljon tyska män köpa sex.

Svensk variant möjlig?

Frankrike röstar nästa vecka om en lag som kan ge sexköpare böter på upp till 1 500 euro, och Chantal Louis tror att ju fler sådana exempel som finns internationellt desto större blir sannolikheten för en tysk lagstiftning liknande den svenska. Information från andra länder kring hur lagstiftningen sedan fungerar skulle påverka – på lång sikt.

– Det kommer att ta åratal. Det beror förstås också på nästa regeringskoalition. Det kommer att dröja, men debatten nu är större än den någonsin varit här i landet, säger Chantal Louis.

Tidskriften Emmas appell har dock också stött på motstånd: Hydra, en förening för prostituerade, skapade snabbt en ”Appell FÖR Prostitution – för stärkande av rättigheter och förbättring av livs- och arbetsförhållanden för människor inom sexarbete”. Hydra startades på 80-talet och var med och lobbade för legalisering och minskad stigmatisering av prostitution.

En annan organisation för prostituerade, Dona Carmen, har inlett rättsliga åtgärder mot Alice Schwarzer och förlaget bakom Prostitution – Ein deutscher Skandal. På sin hemsida skriver man att boken innehåller osanningar om föreningens arbete och ärekränkande uttalanden om dess taleskvinna.

En som arbetat mycket med offer för trafficking i Tyskland är Lea Ackermann, katolsk nunna som sedan 1980-talet driver organisationen Sowoldi som främst hjälper utländska kvinnor utsatta för tvångsprostitution, tvångsgifte eller misshandel. Även Sowoldi lanserade tidigare i höstas ett upprop mot prostitution (som hittills samlat runt 10 000 underskrifter) och ser också den svenska lagstiftningen som en bra lösning. Lea Ackermann menar att lagen från 2002 verkligen normaliserat prostitutionen i Tyskland.

– Den allmänna opinionen är att ”det här har förekommit sedan urminnes tider”, eller så säger man att ”om vi inte har de här kvinnorna så kommer fler andra kvinnor att bli utsatta” – något som inte alls är bevisat. Den allmänna opinionen måste förändras, det finns ett mycket stort behov av det, säger Lea Ackermann.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV