Allt fler tjänstemän i det privata näringslivet är ständigt tillgängliga på jobbmobilen och via e-post. Drygt fem av tio tjänstemän är tillgängliga dagligen utöver ordinarie arbetstid och sju av tio minst en gång i veckan.
Bland de mest tillgängliga tycker fyra av tio att jobbet spiller över på fritiden och tre av tio har svårt att koppla bort tankarna på jobbet när de är lediga.
Det visar en ny undersökning från Unionen som publiceras i dag.
– Dagens arbetsliv präglas för allt fler av att alltid vara uppkopplad och aldrig helt avkopplad. Arbetsmiljöarbetet har tyvärr inte hängt med i takt med teknikens utveckling. Risken för ohälsa på grund av stress och brist på tid för återhämtning ökar därmed, säger Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlberg, i ett pressmeddelande.
Unionens undersökning visar att sex av tio tjänstemän kan jobba på distans i dag, och de flesta gör det från hemmet. Det främsta skälet till att vara tillgänglig utanför ordinarie arbetstid är för att underlätta för kollegor, i andra hand för kunder och klienter.
En av fyra av de mest tillgängliga tjänstemännen upplever att arbetsgivaren förväntar sig att de ska vara tillgängliga. Men av undersökningen framgår att de flesta arbetsplatser saknar regler och rutiner kring vad som förväntas i form av tillgänglighet.
Samtidigt visar Unionens undersökning att en stor majoritet av tjänstemännen trivs med sin arbetsplats och att de upplever sina arbetsuppgifter som stimulerande och personligt utvecklande.
– Många ser fördelar med det gränslösa arbetslivet, då det kan underlätta för att få ihop jobb och karriär med ansvar för hem och barn. Men det får inte tas för intäkt för att det förebyggande arbetsmiljöarbetet försummas och medarbetarna får bära hela ansvaret för att sätta gränser för när arbetsdagen börjar och slutar. Det gränslösa arbetslivet ställer höga krav på arbetsgivarnas arbetsmiljöansvar och på tydlighet från chefer om vad som gäller. Det är ett grundkrav att varje arbetsplats har en mobilpolicy, säger Cecilia Fahlberg.
Undersökningen genomfördes den 6-19 mars 2013 av Novus Sverigepanel på uppdrag av Unionen. Totalt svarade 1 001 tjänstemän i privat sektor.