Startsida - Nyheter

USA: Rasism i sportsammanhang kritiseras i ny rapport

Den publiceras bara en knapp vecka efter att president Barack Obama tog ställning för ett namnbyte för det amerikanska fotbollslaget Washington Redskins. Till nyhetsbyrån Associated Press sade han att om han hade varit ägare av laget skulle han ha övervägt ett namnbyte:

– Jag tror att alla de här maskotarna och lagnamn som refererar till amerikanska urinvånare har amerikanska urinvånare starka känslor kring. Jag vet inte om vår relation till ett speciellt namn borde väga tyngre än den verkligt legitima oro som människor har över det här, sade han till AP förra fredagen.


Maskotar negativa stereotyper

NCAI skriver i rapporten att användningen av ”indianer” i lagnamn och till maskotar utgör bevarandet av negativa stereotyper av den amerikanska ursprungsbefolkningen och att kampen för att få ett slut på användningen av sådana är en del i ett försök att nå social rättvisa i USA.

Maskotar och namn bygger vidare på ett rasistiskt arv där inhemska amerikaner har utmålats som ”vilden” eller clownartade karikatyrer som gör skada. Rapporten pekar på forskning som visar att den typ av användning av indianbaserade namn som lever kvar inom sporten har en negativ psykologisk effekt på den amerikanska ursprungsbefolkningen, samtidigt som det ger en positiv psykologisk effekt för ”europeiska amerikanare”.

Forskaren Stephanie Fryberg konstaterade därför i en studie från 2004 att maskotar och namn som på nytt kritiseras också har negativa konsekvenser för rasrelationer i USA. NCAI:s rapport pekar också på att antalet självmord bland unga i ursprungsbefolkningen är dubbelt så hög som för unga vita, samt att hatbrotten mot hela gruppen är mycket stor. Enligt rapporten är ursprungsbefolkningen mer utsatt för hatbrott än andra grupper i landet.


”Redskin” ett blodigt arv

NCAI har publicerat en affisch där de jämför det amerikanska basebollaget Cleveland Indians namn och logga med hur samma skulle se ut om det anspelade på gruppen judar eller på kineser. Organisationen har också gjort en tidslinje över arbetet med att få bort rasistiska stereotyper från amerikanska lag.

Sedan NCAI inledde sin kampanj 1968 har maskotar som ”Brown Indians” och ”Brown Squaws” tagit bort (1979), och flera namn med ordet ”indian”, ”vilde” och ”röda män” har rensats ut. Men lagnamnen och loggorna är genom sin franchise en miljardindustri och bolagen bakom dem motsätter sig ofta mer genomgripande förändringar.

Ordet redskin, rödskinn, kommer ursprungligen från tiden då den som dödade människor ur ursprungsbefolkningen belönades i reda pengar. Prisjägare flådde människorna de dödade och förde med sig deras hudar för att kunna bevisa hur många de dödat, redskins. Redskin eller som NCAI skriver det, redsk*n för att signalera ordets starka negativa laddning, har sedan kommit att användas som ett allmänt rasistiskt skällsord mot ursprungsbefolkningen.


NCAI illustrerar hur rasistisk maskoten för Indian Clevelands är genom att fråga om en antisemitisk maskot eller en maskot som är en rasistisk karikatyr av en kines skulle accepteras.


NCAI menar att det inte var en slump att Washington Redskins blev nytt namn 1932 eftersom dess ägare George Preston Marshall var en notorisk rasist som in i det sista vägrade låta svarta spelare spela för laget. Marshall var också drivande i ett allmänt förbud för afro-amerikaner att spela i ligan National Football League, NFL, mellan 1933 och 1946.


”Agera mot maskotarna”

Efter Obamas uttalande har laget gjort ett uttalande genom sin advokat Lanny J. Davis som meddelade att de inte kommer att ändra namnet. Davis hänvisade till en studie av Annenberg Institute enligt vilken 9 av 10 i ursprungsbefolkningen ska ha svarat att de inte störs av namnet Washington Redskins.

– Namnet Washington Redskins är 80 år gammalt – det är vår historia och vårt arv och tradition. Vi Redskinsfans sjunger 'hell till Redskins' varje söndag som en hyllning, inte som en generalisering, sade Danny i ett uttalande rapporterar USA Today.

NCAI menar dock inte bara att sådana stereotyper aldrig är en hyllning utan negativa karikatyrer som är ett arv från en blodig och rasistisk historia utan att undersökningar är fel väg att gå. De menar för att verkligt hylla den amerikanska ursprungsbefolkningen ”och vår unika historia och nutida plats i det amerikanska samhället, måste ledare, medborgare och också supportrar kliva fram och agera för att få ett slut på skadliga 'indian'-maskotar en gång för alla” skriver de i rapporten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV