Startsida - Nyheter

Uttag av föräldraledighet påverkas mer av kön än pengar

Att det inte är inkomstförlusten i sig som avgör vilken förälder som tar ut mest föräldrapenning kan Försäkringskassan konstatera efter att ha undersökt vad som ökar sannolikheten för att föräldrar ska dela jämställt på föräldrapenningdagarna.

Undersökningen visar att föräldrapenninguttaget påverkas olika beroende på om det är mammans eller pappans lön som utgör en majoritet av hushållets totala inkomst.

Så här beskriver Försäkringskassan hur det fungerar i ett pressmeddelande:

"När mamman har en hög inkomst och den utgör en majoritet av den totala hushållsinkomsten är det möjligt för familjen att avvara en betydande del av hennes lön för att hon ska vara hemma en längre tid. När papporna är i motsvarande situation är paren i lägre utsträckning beredda att avstå hans inkomst."

– Detta ifrågasätter de frekvent förekommande argumenten om att det är mäns höga inkomster i sig som är anledningen till ojämlikt föräldrapenninguttag. Det ger en indikation om varför politiska åtgärder som inkluderar ekonomiska incitament för att öka mäns uttag har haft svårt att uppnå önskad effekt, säger Laura Hartman, analyschef på Försäkringskassan.

Studien bekräftar delvis bilden av att jämställda föräldrar är högskoleutbildade, bor i landets storstadsregioner och arbetar inom offentlig sektor. Men det har också visat sig ha stor betydelse om föräldrarna är jämngamla och att det har större betydelse vilken utbildning mamman har.

Försäkringskassan har under arbetet med rapporten också tagit fram statistik över hur stor andelen jämställda föräldrapar är i landets alla län och kommuner.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV