Startsida - Nyheter

Vägrar bära hijab

”Jag är muslim men jag vill inte täcka mitt hår”, sade 35-åriga Amira Osman Hamed till polisen som vägrade henne inträdde i en statlig byggnad i Khartoum. Hamed vägrar bära hijab för att täcka sitt hår, vilket är obligatoriskt enligt artikel 152 i Sudans lagstiftning.

Den 19 september ska Hamed befinna sig på domstolen för att ta emot sitt straff som är upp till 40 piskrapp enligt strafflagen i Sudan, rapporterar nyhetsbyrån AF. Men Hamed säger att det hon gör är en protest mot landets lagar som enligt Hamed ”tvingar kvinnorna att se ut som talibaner”.

Hamed har sagt till media att hon hellre tar emot sitt straff än att bära den obligatoriska hijaben. 2009 greps journalisten Lubna Ahmed al-Hussein tillsammans med många andra kvinnor för att de vågade ha tajta byxor på sig. Byxor tycks vara olämpliga för kvinnor enligt statens dresskod. För detta brott dömdes journalisten till böter som mot hennes vilja betalades av journalistförbundet så att hon skulle slippa piskstraff. Enligt Amnesty arresteras kvinnor regelbundet i Sudan för att de inte lyder den obligatoriska hijab-lagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV