Nyheter

Våldsspel stressar unga pojkar

Sömn, puls och känslor påverkas hos unga pojkar som spelar våldsamma spel flera timmar om dagen. Det visar ny forskning av Malena Ivarsson, doktorand på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet. Hon har studerat hur pojkar mellan 13 och 15 år reagerat i samband med spelandet beroende på hur mycket eller litet erfarenhet de har av våldsspel sedan tidigare.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Psychosomatic Medicine. Hälften av de 30 pojkar som deltog i studien var vana att spela våldsamma spel minst tre timmar per dag och hälften maximalt en timme per dag. Efter att de spelat dels ett snällt tecknat spel, dels ett våldsspel under två timmar vid två olika tillfällen kontrollerades reaktionerna. Bland annat mättes hjärtfrekvensen och pojkarna besvarade ett frågeformulär om sömnkvalitet och känslor efter spelen.

Våldsspelet framkallade klart högre stressnivåer hos båda grupperna vid läggdags jämfört med spelet utan våldsinslag. Dock påverkades de med mindre erfarenhet av våldsspel mer, vilket tyder på att en avtrubbning hos den som spelar mycket våldsspel.

– Skillnaden var främst att de pojkar med lite erfarenhet av våldsspel hade en betydligt högre hjärtfrekvens under sömnen efter att ha spelat våldsspelet än efter det spel som inte hade inslag av våld. Denna grupp rapporterade också att de sov sämre och kände sig mer nedstämda efter att ha spelar våldsspelet, säger Malena Ivarsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV