Startsida - Nyheter

Våldtäkter går att stoppa

I söndags arrangerade Stjärnjouren i Sundbyberg utanför Stockholm en demonstration för att uppmärksamma allmänheten och kommunen på problemen med våldtäkt:

Hela meningen med demonstrationen, förklarar Karin Robertsson, är att få människor och speciellt kommunen i Sundbyberg att förstå att våldtäkter inte är en ensam förövares fel, utan att våldtäkt är en följd av normer och strukturer om manlighet som finns i samhället.

När Stjärnjouren hade ett möte med Sundbybergs kommun, då ska de ha sagt att deras enda förebyggde åtgärd mot våldtäkter är tjejjourens skyddade boenden. Vilket enligt Stjärnjouren betyder att de inte har några förebyggande åtgärder alls.

– Sundbybergs kommun verkar vara normkritiska och jobba på olika plan, sadeCaroline Gyllström, Stjärnjouren, Sundbyberg.

Kommunen ska dock har varit positiva till Stjärnjourens verksamhet och kommer i framtiden att stödja föreningen med pengar. Men Stjärnjouren tycker inte att detta räcker. De vill inte att frivilligorganisationer ska vara de enda som driver dessa frågor i kommunen.

Har ni några konkreta förslag på vad kommunen borde göra?

– Jo, se till att de anställer en människa som jobbar med här frågorna. Som går ut i skolorna och utbildar ungdomarna i vad som är okej sex, Caroline Gyllström, Stjärnjouren, Sundbyberg.


Människa = Skräp

Ulrika Persson från Föreningen Storasyster, talade om hennes sorg över att det inte är fler pojkar som kommer till deras förening för stöd, eftersom att hon vet att de finns. Hon pratade även om när hon själv blev våldtagen.

– Skam. De är de utsatta som skäms. Mitt människovärde blev till skräp. För det är så man gör med skräp, använder det och sedan slänger man bort det, sa hon.

Några plakat och banderoller som syntes i demonstrationen var: ”VÄGRAR KALLAS HORA”, ”SLUTA VÅLDTA” och ”FOKUSERA PÅ FÖRÖVARE INTE DE UTSATTA”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV