Startsida - Nyheter

Välkommet förslag om utvidgad meddelarfrihet

I veckan presenterades utredningen om meddelarskydd för privatanställda i offentligt finansierad verksamhet presenterats. Förslaget välkomnas av både fack och arbetsgivare.

Sveriges kommuner och landsting konstaterar att det inom offentlig sektor ännu finns ett starkare skydd för arbetstagarna genom grundlagen.

– Vi vill understryka att det är en grundläggande demokratisk fråga att anställda deltar i debatten och att det är högt i tak i de verksamheter som kommuner, landsting och regioner ansvarar för, säger Anders Knape.

Vårdföretagarna och Friskolornas riksförbund betonar att en ny lag måste göra undantag för företagshemligheter, vilket utredningen också föreslår.

TCO ställer sig också positivt till förslaget, men anser att fler verksamheter borde ha omfattats:

– Det är mycket glädjande att meddelarskyddet föreslås utsträckas även till privatanställda i verksamheter som finansieras av offentliga medel. Samtidigt beklagar jag att utredningen begränsat detta till vård, skola och omsorg. Det finns flera andra offentligt finansierade verksamheter där behovet av meddelarskydd är lika stort, till exempel spårtrafiken och hos företag som har uppdrag inom den aktiva arbetsmarknadspolitiken säger Eva Nordmark, TCO:s ordförande i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV