Startsida - Nyheter

Var fjärde arbetssökande klassad som funktionshindrad

Ökade krav i arbetslivet är en förklaring till att var fjärde arbetssökande i dag klassas som funktionshindrad av Arbetsförmedlingen. För tjugo år sedan var motsvarande andel en på tio. Arbetslivsforskarna Kerstin Jacobsson, professor i sociologi vid Göteborgs universitet, och Ida Seing, doktorand vid RAR, Rikscentrum för Arbetslivsinriktad Rehabilitering, Linköpings universitet analyserar utvecklingen i en artikel. Analysen presenteras i ett pressmeddelande från Linköpings universitet.

Forskarna har intervjuat specialister på Arbetsförmedlingen, som arbetar just med funktionshinderkodning. En slutsats av deras beskrivning av läget är att ansvaret för arbetslösheten har skjutits över från samhället till individen. Att rätten till anställning har omvandlats till en skyldighet att vara anställbar. Detta i kombination med att kraven i arbetslivet ökar förklarar att allt fler betraktas som funktionshindrade. Att inte besitta egenskaper som är efterfrågade på arbetsmarknaden i tillräcklig grad kan utgöra ett funktionshinder och arbetsgivarnas villkor väger tyngre än tidigare framgår det av intervjuerna.

– I dag räcker det inte att ha rätt utbildning och relevant arbetslivserfarenhet för att få ett jobb. Du måste också ha rätt attityd och uppträdande, säger Ida Seing. Vem du är som person är viktigare än vad du kan.

Ett etiskt dilemma som forskarna identifierat är att flera av specialisterna hos Arbetsförmedlingen ser sig som delaktiga i en negativ utveckling. Detta eftersom de stänger ut, stigmatiserar och stämplar människor som avvikande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV