Startsida - Nyheter

”Vi har rätten på vår sida”

År 2009 avkriminaliserade Delhi High Court samkönat sex och därmed ogiltigförklarades den ökända paragraf 377 från kolonialtiden som förbjöd homosexualitet. Experter kunde inte hitta någon paragraf i Indiens grundlag som stred mot detta. Men en rad religiösa ledare och konservativa krafter överklagade beslutet och initierade legala processer för att upphäva Delhi domen.

Efter fyra år av htbq-organisationers kamp för att behålla den positiva domen och vidare integrera den i lagen, har rättsväsendet i Indien återkallat det tidigare beslutet. Indiens högsta domstol förklarade den 11 december homosexualiteten för ”onaturlig” och därför straffbar. Med detta valde domarna att återgå till kolonialtidens lag enligt paragraf 377, som kriminaliserade samkönade vuxna sexuella relationer.

Kritikerna menar att kriminaliseringen av sex mellan samkönade vuxna baseras på engelskmännens viktorianska värderingar och kolonialisternas människosyn. Det indiska samhället har alltid varit tolerant mot homosexualitet, menar de.

Reaktionerna mot domstolsbeslutet har varit starka i Indien och flera kampanjer planeras för att protestera mot lagen. Anubhav, från provinsen Pune kan inte förstå det som hänt, skriver han till Feministiskt Perspektiv. Indien sägs ju vara ett demokratiskt land, som behandlar alla lika. Han är enormt besviken:

– Plötsligt har jag blivit kriminell! Jag lämnar Indien, här kan jag inte leva med bibehållen värdighet längre.

Men aktivisten Parmesh, också från Pune, har en annan inställning. Han delar sina tankar med oss och uppmanar till protester:

– Till alla mina snyftande hbtq-vänner samt mina heterobröder och -systrar, jag vet att det kanske låter hårt just nu men det är inte tid att känna sig hjälplös. Spara era tårar… Det kommer en tid för varje social rörelse då det ska sägas: ”nu är det nog”! Den tiden har kommit för hbtq-kampen i Indien. Det är dags att protestera, göra det med mod och värdighet. Vi har rätten på vår sida. Vad är vi rädda för? Alla ni, anslut er till kampen nu… Detta handlar inte bara om hbtq-personers rättigheter, det handlar om mänskliga rättigheter. Oavsett om man är hbtq-person eller inte, måste man höja sin röst mot orättvisor.

Hbtq-gruppen i Pune, Samapathik Trust, planerar en manifestation redan på söndag, den 15 december, för att protestera mot kriminaliseringen av homosexualitet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV