Förra veckan vann Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ, en tvist om domännamnet www.gudrunschyman.se – men det visar sig att det Schyman varit med inte är unikt. Feministiskt Perspektiv och Researchgruppen kan i dag avslöja att närmare 2 000 politiker, journalister, feminister och kända mediepersonligheter har fått sina namn kapade från en och samma ip-adress. Uppköpen påbörjades före jul.
Sedan i höstas har besökare på sajten www.gudrunschyman.se omdirigerats till den rasistiska sajten Avpixlat. Gudrun Schyman, som själv använder domännamnet schyman.se, berättar att hon kontaktades med ett ”erbjudande” om att köpa domännamnet med både för- och efternamn. Istället för att låta sig utpressas valde Schyman att anmäla namnkapningen.
Genom ett alternativt tvistemålsförfarande hos Stiftelsen för Internetinfrastruktur, .SE, som ansvarar för toppdomänen .SE, slogs det fast att omdirigeringen syftat till att skada hennes ”anseende och legitima verksamhet” och att rätten till namnet ska överföras till Gudrun Schyman.
Strax innan beslutet offentliggjordes kontaktades Feministiskt Perspektivs chefredaktör Anna-Klara Bratt med ett liknande ”erbjudande”. För 399 euro kunde hon få köpa tillbaka domännamnet www.anna-klarabratt.se, en sajt som då var fylld av nazi-propaganda. ”Du kan välja ta strid men det blir dyrare…”, meddelade personen som presenterade sig som Rolf Ekberg.
– Jag förstod ganska snabbt att det handlade om någon form av utpressningsförsök och att det fanns en ideologisk agenda bakom tilltaget. Det var heller inte den typiske försäljaren, utan en person beredd på reaktion som också hade alla svar klara för sig. Hur jag än vände mig skulle det här komma att kosta pengar för mig fick jag veta.
Så här såg domänen som registrerats i Anna-Klara Bratts namn ut i samband med hon erbjöds köpa domänen för 399 euro.
När Feministiskt Perspektiv kontaktar Peter Forsman, domänspecialist och abuseansvarig på Stiftelsen för internetinfrastruktur .SE berättar han att han bara väntat på att bli uppringd av någon vars namn blivit uppköpt på det här sättet. Forsman har förvarnat polisen om att någon form av brottslighet riktad mot privatpersoner var att vänta under våren då han uppmärksammat ett nytt mönster i registreringsflödena, med omfattande uppköp av domänadresser som motsvarar namnen på privatpersoner. Många av dessa kände han igen som ”massmedialt aktiva”.
Feministiskt Perspektiv och Researchgruppen har spårat aktören bakom uppköpen och kan bekräfta Forsmans uppgifter om ett omfattande uppköp av domänadresser. Närmare 2 000 offentliga personers namn har registrerats av ett bolag som kallar sig Skinnymob Oy.
Att köpa upp lediga domännamn är ingen brottslig handling, men utpressning för att någon ska slippa få sitt namn sammankopplat med nazism är det. Ytterligare en av Feministiskt Perspektivs medarbetare har kontaktats tidigare under året angående ”sin” sajt. Både hon och Anna-Klara Bratt polisanmälde utpressningsförsöken, men båda förundersökningarna lades ner omgående. I det första fallet med hänvisning till att det var ”uppenbart att brottet inte går att utreda” och i beskedet till Anna-Klara Bratt, vars anmälan kompletterats med såväl logguppgifter, nazistisk propaganda från den aktuella sidan, hänvisning till .SE:s varningar samt till kollegans nedlagda ärende, hävdar polisen att det inte ”med gällande lagstiftning (går) att styrka vem som skäligen skulle kunna misstänkas för brottet.”
Många medarbetare registrerade
– Jag blev förvånad över hur jag avfärdades av polisen när jag bad om en förklaring. Vi har själva med ganska enkla medel lyckas ringa in företagen bakom utpressningsförsöket och de ideologiska kopplingarna och att man därtill är ute efter att skada och misskreditera de som fått sina namn uppköpta är skäl nog för att gå vidare med de här fallen. Att man på .SE vetat om omfattningen och larmat polisen om detta var ju ytterligare ett skäl att hålla fallen öppna, säger Bratt.
Feministiskt Perspektiv har med hjälp av Researchgruppen tagit reda på vilka ytterligare domännamn som köpts upp från samma ip-adress. Det skulle visa sig att halva redaktionen och ett drygt trettiotal nuvarande och tidigare medarbetare, samt styrelseledamöter, finns med bland de drygt 1 800 namnen som registrerats.
– Några av oss är ju profilerade, antirasistiska och feministiska debattörer, men här stod det klart att de hade gått igenom hela redaktionsrutan och styrelsen, så som den såg ut för närmare ett år sedan, så det handlade ju definitivt om en riktad aktion, säger Anna-Klara Bratt.
Politiker, journalister, debattörer på listan
På den långa listan finns ett stort antal politiker från samtliga riksdagspartier verksamma på både nationell och lokal nivå, en ansenlig mängd både journalister från SVT, SR, DN, SvD, Aftonbladet, Expressen och dagspress över hela landet, men även andra nyhetspublikationer som Fokus, Arbetaren och Expo samt en rad frilansskribenter, krönikörer, debattörer, jurister, akademiker, chefer och författare – allt från mycket välkända till relativt okända personer. Många har ett väldokumenterat antirasistiskt och feministiskt engagemang. Men det finns även exempel på motsatsen. En minsta gemensamma nämnare är att samtliga kan antas ha intresse av att förr eller senare skapa en hemsida i sitt eget namn. Och då är domännamnet upptaget, men till salu för en rejäl slant.
Författaren Ola Larsmos namn står med på listan och hade redan tidigare upptäckt att någon köpt domäner med hans namn. Själv äger han domännamnet www.olalarsmo.com, men .SE-domänen var fortfarande ledig. Larsmo konstaterar att så kallad ”domännamnsnappning” förekommit ända sedan nittiotalet.
– Oftast har det varit lite av en skum affärsidé för mer desperata aktörer på den digitala scenen. Men när det sker i en så här stor skala bör man fundera på vilka motiv som ligger bakom. Drar man lite i nättrådarna här ser man ju att det hela försvinner in i en halvvärld där flera av aktörerna har kopplingar till olika högerextrema sammanhang. Så det är inte en alltför långsökt tanke att en av avsikterna varit att försöka svärta ned vad man betraktar som ideologiska motståndare, som antirasister och feminister i allmänhet, säger han.
Gränsar till organiserad brottslighet
Dock har Ola Larsmo aldrig sett ett lika omfattande fall:
– Registrerar man domännamn en masse i vad juristerna kallar ”ond tro” så gränsar det till organiserad brottslighet. Det här bör också behandlas så, och det vore intressant att se om det går att väcka någon sorts grupptalan i frågan. Det här är ju släkt med spamming och desinformation och syftar ytterst till att försvåra seriös kommunikation och information på nätet.
Som exempel nämner Ola Larsmo att sajten levandehistoria.com länge inte var ägd av Forum för Levande Historia, utan tvärtom av förintelseförnekare vars syfte var att förvilla exempelvis skolelever som sökte information om Förintelsen.
– Detta drar i samma riktning, säger Ola Larsmo.
Några stickprov på listan över kapade domännamn tyder på att sajterna ser likadana ut, med bilder på partiledare och logotyp för samtliga riksdagspartier mot en gul bakgrund, och en länkförteckning över sajter med ”nyheter”, varav en stor del är rasistiska sajter som Exponerat, Avpixlat, Fria Tider med flera. Men den rena nazi-propaganda som låg uppe på sajten med Anna-Klara Bratts namn i samband med utpressningsförsöket, har tagits bort.
Så här ser de flesta sidor ut som är registrerade av Skinnymob Oy just nu.
Schymans domänseger överklagad
För att freda sin nätidentitet när den redan blivit uppköpt hänvisar .SE till det alternativa tvisteförfarande som Gudrun Schyman använt sig av. Det kostar minst 4 000 kronor men den som vinner målet får åtminstone halva beloppet tillbaka. Chansen att vinna tvisten är stor när det gäller ens eget namn, för även om det enligt regelverket är först till kvarn som gäller måste ägaren av domänen, vid en tvist, kunna uppvisa ett berättigat intresse av att använda det aktuella namnet.
Men att driva enskilda processer för varje enskilt fall när det handlar om så många personer verkar inte helt rimligt. Eftersom det handlar om en systematisk överträdelse kommer Feministiskt Perspektiv att gå vidare och undersöka möjligheten att göra en grupptalan.
Och trots att Gudrun Schyman fick rätten till sin omdirigerade adress har den ännu inte överförts ifrån domänkaparen, eftersom innehavaren av domänen valt att överklaga .SE:s beslut. Dock hamnar besökaren inte längre hos Avpixlat, utan får nu istället ta del av kaparens missnöje med Schyman och en vädjan om pengar.
För Gudrun Schyman var det en självklarhet att anmäla kapningen.
– Jag tycker att alla ska anmäla så att det går att se systematiken i det, säger hon.
Anna-Klara Bratt är inne på samma linje:
– När det, som i vårt fall, handlar om så många som 30 personer är det ju tydligt att det finns en systematik bakom domänköpen. Vi har ju också gått igenom hela listan och det råder ingen tvekan om att den är sammansatt med ett ideologisk motiv. Lägg därtill att även mininivån, alltså där du själv ska köpa upp alla tänkbara domäner och stavningar av ditt eget namn blir en dyr årlig historia. I mitt fall har de köpt två domäner med olika skiljetecken, men det är ju möjligt att laborera med fler och plussa på med .nu, .org, .com, .net och du har en ganska kostsam årlig utgift – för resten av ditt verksamma liv – det är ju inte rimligt.
Bratt menar att det är svårt att veta vad kaparna har för vidare planer med alla sina domäner – om de har för avsikt att utveckla utpressningen:
– Ja, dels har det kostat dem en slant att köpa in alla domäner, i alla fall över 200 000 kronor, så även om de bara velat skada och misskreditera demokratiska krafter så har ju insatsen varit ganska hög. Sedan var det ju bara en tidsfråga innan omfattningen nådde medier eftersom de allra flesta är just journalister, så vad som händer nu när nyheten briserar är att de kommer att få en massa träffar på sina adresser, vi kan ju inte utesluta att det är avsikten.