Startsida - Nyheter

1200 mördade och försvunna kvinnor och ingen utredning

1 200 kvinnor och flickor har sedan 80-talet mördats eller försvunnit i Kanada. Trots många år av protester med krav på att kasta ljus över kvinnomorden och få polisen att utreda brotten, vägrar den federala regeringen i Ottawa att agera.

Kanadas First People, organisation för urbefolkningen, förklarar att staten och polisen ignorerar kravet på grund av att samtliga kvinnor och flickor tillhör urbefolkningen.

Polisen och myndigheterna å sin sida pekar fingret på problem som finns hos urbefolkningen och menar att en utredning i detta fall vore bortkastade pengar och resurser eftersom de vet vad som hänt kvinnorna. "Hela Kanada vet vad som ligger bakom morden", upprepar de. Det handlar inte om rasistiska mord, insisterar myndigheterna.

En undersökning från 2013 visar att 40 procent av alla mördade urfolkskvinnor i Kanada mördas antingen av egna makar eller pojkvänner, 23 procent av sina familjemedlemmar och 30 procent av bekanta. Bara en liten minoritet – åtta procent – har enligt denna undersökning mördats av främlingar. Men både kvinnoorganisationerna och nationella ursprungsbefolkningens organisation kräver utredning av morden och försvinnandena som de 1 200 kvinnorna utsatts för och finner polisens och den federala regeringens påståenden vara inget mindre än en bortförklaring.

Den 4 oktober blockerade aktivister från First Nation-organisationen Skyway-bron utanför Deseronto i Ontario för att återigen protestera och dra uppmärksamhet till frågan. En av aktivisterna säger till CBC-News att "vi har varit på parlamentet, vi har samlat underskrifter, vi har hållit fredliga protester, vi har gått till Ottawa och marscherat genom staden, vi har bett och bönfallit." Och ingenting har hänt och därför tar aktivisterna till aktioner såsom ockuperingen av bron för att tvinga regeringen att tillsätta en utredning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV