Startsida - Nyheter

300 antas döda efter att flyktingbåt sjönk

I söndags sjönk ännu en flyktingbåt utanför Libyens kust. I veckan kom besked om att uppemot 300 personer antas ha mist livet när båten sjönk. Kustbevakningen har hittat den den en kilometer utanför Tripoli.

De senaste månaderna har antalet flyktingbåtar som lämnat Afrikas nordliga kust för att sätta kurs mot Europa ökat enormt. Hundratusentals människor på flykt tvingas att med människosmugglares hjälp resa under oerhört osäkra förhållanden. Många av de överlastade båtarna kapsejsar i Medelhavet.

Det finns ingen särskild institution inom EU som tar fram statistik över antalet förlorade människoliv. Förra året beräknas 2 000 personer dött till följd av att båtar sjunkit. Den italienska regeringen uppger att dödssiffran år 2014 har överstigit 100 000.

Kropparna flyter iland och kustbevakningens resurser är otillräckliga för att bedriva tillräckliga räddningsoperationer. Mohammad Abdellatif, officer vid den libyska kustbevakningen, säger till Reuters att de vädjar till såväl myndigheter som civilsamhällesorganisationer om hjälp för att kunna rädda migranternas liv när katastrofen inträffar.

– Ingen kommer till räddning, säger Abdellatif.

Enligt Reuters är de flesta myndigheter i Tripoli nedstängda till följd av de interna oroligheter och strider som har intensifierats i landet på senare tid.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV