Under Fryshusets kvinnodag höll Pingstmissionens Utvecklingsarbete (PMU) icjsp ett seminarium om könsstympning. Barnmorskan och lärarinnan Gunilla Ek berättade om sina erfarenheter av sagda övergrepp i Etiopien och Kenya. Eks första möte med könsstympning skedde i Etiopien på 90-talet, då hon besökte det nomadiska afarfolket.
– När jag visade tecknade bilder och berättade att i större delen av världen ser en kvinna ut så här trodde de mig inte. De sa till mig att de skulle göra mig fin för min man, att de skulle ta bort allt, berättade Gunilla Ek.
Varje år könsstympas två till tre miljoner flickor i världen. Det är 6 000 flickor om dagen. Stympningen görs ofta helt utan bedövning och tillhygget kan vara allt från ett rakblad till en upphettad mandel. Traditionen praktiseras idag i 29 länder i främst Afrika och Mellanöstern. Ingreppet innebär svårt lidande, ökad mödradödlighet och spridning av HIV/AIDS samt hämmar flickornas självbestämmande.
PMU:s vårkampanj ”Böcker är vassare än rakblad” uppmärksammar könsstympning med exempel från massajfolket i Kenya. Övergreppet görs ofta på många flickor i följd, utan att tillhygget rengörs. Förutom svår smärta, blödningar och infektioner riskerar flickorna att drabbas av HIV och dödliga förlossningskomplikationer senare i livet.
Dina Klingsbos film om könsstympning.
16-åriga Dina Klingsbo medverkade vid seminariet och visade den kortdokumentär om könsstympning som hon hade filmat i Kenya i januari.
För att påverka till förändring idkar PMU ett projekt i Naretoi, Kajiado tillsammans med Free Pentecostal Fellowship in Kenya, Ewangan Nadede Advocacy Initiative och Botkyrka pingstförsamling. Personal tränas för att sprida kunskap i målområdet Naretoi och särskilt stöd ges till 100 flickor så att de kan gå färdigt skolan. Kyrkan i byn utgör ofta samlingspunkten och har en nyckelroll att spela i arbetet mot könsstympning.