Startsida - Nyheter

Nyheter

#8 mars i med- och motvind i världen

Rekordmanifestationer, stödmanifestationer, inställda möten och kravallpolis som mobiliseras mot kvinnorättsaktivister. Feministiskt Perspektiv har gjort några nedslag som visar hur 8 mars-demonstrationerna tagit sig uttryck på olika håll i världen.

Iran

I Iran hölls ett antal offentliga samt hemliga möten under veckan inför kvinnodagen. En kvinnorättsaktivist sade till Feministiskt Perspektiv att hon inte får avslöja mycket om det mötet som hölls hemma hos en av aktivisterna i sin stad, där många samlade, diskuterade och firade den internationella kvinnodagen.

Den offentliga konferensen som med tillstånd skulle äga rum den 8 mars i Teheran under namnet ”Behovet av organisering, hinder och möjligheter”, ställdes in av säkerhetstjänsten innan den ens började. De som kom för att delta i den inomhus samlingen, tog sig till närmaste park och höll ett spontant protestmöte.

Trots faror och polisiär mobilisering i iranska Kurdistan, samlade 150 män och kvinnor på gatorna i storstaden Sanandaj och firade 8 mars genom att marschera med sina paroller om kvinnors rättigheter genom staden.

Utomlands har iranska kvinnorättsaktivister anordnat en omfattande kampanj med start den 8 mars för den fängslade kvinnorättsaktivistens Bahare Hedayats frigivning.

10 Days with Bahareh Hedayat on the Occasion of March 8th, International Women’s Day

Bahare Hedayat är dömd till tio års fängelse för sina student- och kvinnorättsaktivism. Hon var en av grundarna av en kvinnonätverket En miljon kampanjen i Iran. Under tio dagar kommer iranska kvinnoorganisationer uppmärksamma olika aspekter av Baharehs aktivism, hennes liv och hennes situation i fängelset.

Libanon

Den största 8 mars demonstration i Mena-regionen ägde rum i Beirut. Mer än 4000 män och kvinnor enligt arrangörerna Kafa samlade till en mäktig demonstration som marscherade genom Beiruts gator och krävde skärpta lagar mot det våldet i hemmet.

Irak

I Bagdad samlade tiotals kvinnor till en manifestation den 8 mars mot ännu ett kvinnofientligt lagförslag som godkänts av den irakiska regeringen den 25 februari. Förslaget tillåter barnäktenskap och sänker äktenskapssåret för kvinnor till nio år gammal. Förslaget går nu till riksdagen för att godkännas. Familjelagen från 1959 förbjöd äktenskap förre 18 år för män och kvinnor. Det nya förslaget tillåter äktenskap för flickor från 9 år och pojkar och 15.

Yara Almousa (14 år) och May Ibrahim(51 år) från Göteborg protesterar mot nya irakiska familjelagen och uppmanar till stöd.

Nästa vecka samlas irakiska kvinnorättsaktivister från Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisationer i Erbil för att diskutera lagförslaget och vad som kan göras med anledning av detta.

Palestina

Enligt Activestills har cirka 400 palestinska kvinnor deltog i 8 mars demonstrationen i Qalandiya. De tågade till till israeliska checkpoint med sina plankader och ropade slagord mot ockupationen. Israeliska trupper attackerade demonstranterna med tårgas och chockgranater.

Afghanistan

Kvinnodagen uppmärksammades i Afghanistan mest genom ett antal officiella och statliga ceremonier och firanden. Flera dagstidningar ägnade sina sidor till kvinnofrågor. I ett öppet brev skrev tiotals kvinnorättsaktivister och andra inom socialrörelser till president Karzai och menade att kvinnofientlig fundamentalism breder ut sig i samhället medan staten blundar och försummar kvinnors rättigheter.

Pakistan

I Pakistan anordnades flera demonstrationer och möten i samband med internationella kvinnodagen. Bland annat hade organisationen WISE i Lahor ett fritt forum för kvinnor att diskutera kvinnofrågor och komma med förslag. Labour Education Foundation också organiserade ett välbesökt seminarium för hemma arbetande kvinnorna i Lahor. 300 kvinnor deltog i och diskuterade vikten av organisering och utbildning för arbetarkvinnorna som står utanför den officiella arbetsmarknaden.

Tunisien

I Tunis demonstrerade män och kvinnor på inbjudan av en rad olika organisationer.

Sex kvinnor bland annat den egyptiska Alia al-Mahdi samt före detta Femen-medlem tunisiska Amina al-Souboui demonstrerade nakna utanför Louvre Art Museum i Paris den 8 mars. Protesten i Paris handlade om restriktionerna mot kvinnor i muslimska länderna.

Chile

Tusentals kvinnor anslöt till en demonstration som anordnats kvällen inför 8 mars av nätverkt för kvinnoorganisationer, studentrörelsen och arbetarrörelsen i Chile. Slutmål för demonstrationståget var parque Almagro, där ett kulturevenemang planerats. I stället ingrep specialstyrkor ur militärpolisen mot deltagarna med tårgas och vattenkanoner.

Mexiko

Kampanjen mot våld mot kvinnor och feminicidios i Chiapas kallade till presskonferens den 8 mars för att kräva att delstater regeringen utlyser en ”Alerta de violencia de género”, ett slags katastroftillstånd på grund av feminicidios. Förra året dödades fler än 50 kvinnor i delstaten, de flesta av någon närståend.

Alma Padilla, Mercedes Olivera och Marta Figueroa: ”En dödad kvinna är tillräckligt för att agera”.

Läs mer.

Spanien

Den 8 mars tog kvinnor runt hela Spanien upp kampen mot inskränkningarna i mänskliga fri- och rättigheter som pågår i krisens spår. Regeringens attack mot aborträtten la grunden för en feministiskt svar ute på gatorna, #respuestafeminista, med fri, säker, kostnadfri och laglig abort som huvudkrav. Lagförslaget innebär enligt feministerna att Francotidens diskurs, med förnekandet av kvinnor som sexuella varelser och moderskapet som deras naturliga öde, återupptas.

Internationell solidaritet med Spanien: Say no to the new abortion law in Spain from Feminismos 15MBerlin inför 8 mars

Turkiet

Lördagens firande av internationella kvinnodagen i Istanbul hindrades delvis av kravallpolis men var ändå en framgång enligt Hazal Öztaman från paraplyorganisationen IKD. Inte bara för kvinnorörelsen:

– Den uppslutning vi ser här säger mig att det finns hopp för framtiden. Läs mer

Norge

Det blev köer till samlingsplatsen när uppemot 15 000 ville delta i 8-mars manifestationen med efterföljande demonstrationståg i Oslo. Ett lagförslag som kritikerna menar hotar aborträtten bidrog till de höga deltagarsiffrorna.

– Många är förbannade, säger Tonje Strugstad, en av talarna vid demonstrationen.Läs mer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV