Startsida - Nyheter

#8mars: Från norr till söder

Är 2014 ett rekordår vad gäller feministiska evenemang den 8 mars? Ulrik Wemmenhed konstaterar i vart fall att urvalet är stort och hittar både bredd och djup, såväl internationella som intersektionella perspektiv, i sitt axplock ur utbudet från olika delar av landet.

Efter tv-programmet ”Fittstim – min kamp” väntade sig många ett nytt bakslag, liknande det efter ”Könskriget”. Efter Könskriget gick vi ifrån ett tillstånd där partiledare och andra makthavare tävlade om att titulera sig feminister, till att sky ordet fullständigt. Men Fittstimskampen fick inte samma omstörtande effekt. Feminismen verkar snarare ha stärkts. Med 8 mars väntandes runt hörnet är det återigen läge att se hur det egentligen står till med feminismen i dag. Hur manifesteras de feministiska visionerna runtom i landet?

På kulturhuset Klossen i Umeå arrangerar Gaiaprojektet tredagars rollspels- och tv-spelskonvent med normkritiska tecken, som förutom mängder av spel i alla former också erbjuder föreläsningar och diskussioner om manliga normer inom spelkulturen. Samtliga rollspelsäventyr som hålls under konventet är skrivna av kvinnor, och rymmer såväl dystopiska post-apokalyptiska rollspel om tillvaron i en sönderbombad värld, som förtrollande friforms-rollspel i cirkusmiljö.

Samtycke som tema

Systerskapsfestivalen i Kulturhuset i Örebro erbjuder en mängd teckenspråkstolkade arrangemang under tvådagars festligheter. Exempelvis hålls en paneldiskussion kring vad en eventuell samtyckeslag kring sexuellt umgänge skulle innebära. I panelen sitter bland andra Sofi Folkesson från FATTA-kampanjen och professorn i straffrätt Madeleine Leijonhufvud.

Flyttar vi oss drygt åttio mil norrut landar vi i Skellefteå där Vänsterpartiet arrangerar 8 mars-pub med samma tema, ”Ja till samtyckeslag”. Kravet på en samtyckeslag är också ledmotivet i den demonstration som arrangeras i andra änden av landet, i Karlskrona, samma dag.

Systerskapsfestivalen i Karlstad manifesterar mot det sexualiserade våldet mot kvinnor, med bland andra Margot Wallström som inbjuden talare. Andra hållpunkter under festivalen är teatergruppen Dynamiks föreställning för nästa generations feminister. Teater blir det för övrigt också i Nyköping, där Nyköpings teaterförening gör en exklusiv visning av ”Matdesperat”, en pjäs om förvrängda kroppsideal och splittrade självbilder.

Knutna nävar

I Helsingborg står organisationen ”På södra sidan på KKSB” på feministisk lunch till självkostnadspris, i Gävle arrangerar syndikalistiska SUF Gävle och Gävle LS feministfestival. Båda är exempel på hur ännu ett intersektionellt perspektiv lyfts in eftersom maten är vegansk och därför kopplar samman exploateringen av djur till den intersektionella maktmatrisen.

I både Uppsala och Malmö arrangeras den 8 mars ”ta natten tillbaka”-demonstrationer, med syfte att tillsammans vinna tillbaka rätten till det offentliga utrymmet, rätten att få gå genom staden utan trakasserier eller hot.

Kulturhuset i Skövde bjuder på knutna nävar av ett annat slag, där hålls kurs i feministiskt självförsvar, och regissören Nasrin Pakkho pratar om och visar filmen Tomma händer, om iranska kvinnor och kampsport.

Ingen isolerad ö

I Göteborg står det internationella perspektivet i fokus. Där slår Bring it on tattoos upp dörrarna och erbjuder feministiska tatueringar, och de skänker dagsverket till internationella organisationen Kvinna till Kvinna. I Göteborg arrangeras också på dagen demonstration under parollen ”Hållbart arbetsliv för världens kvinnor!”, och till kvällen håller Ladyfest party på Världskulturmuseet.

Det finns mycket mer att skriva om, fler arrangemang i exempelvis Lund, Gävle och på många fler platser i landet. För den som vill veta mer är kalendariet ett hett tips. Sammantaget har nog ändå detta svep visat på en feministisk rörelse med både bredd och djup, och inte minst många exempel på hur olika intersektionella perspektiv lyfts upp. Är det kanske rentav så, att det runtom i landet blir fler arrangemang detta år än någonsin förut? Så kan det mycket väl vara. Dessutom får en inte glömma, att det arrangeras mycket även före och efter 8 mars. Det om något är ett gott hälsotecken, att 8 mars inte är någon isolerad ö av engagemang, demonstrationer och debatter, utan att liknande arrangemang erbjuds hela året, över hela landet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV