Startsida - Nyheter

Afrofobisk attack mot elvaåring under match polisanmäls

Det var under en match mellan Skövde och Eslöv som en elvaårig pojke utsattes för en afrofobisk hatattack från publiken. Vissa uppgifter pekar på att det ska vara en förälder från Eslöv som ska skrikit ”n-jävel” och uppmanat pojken att åka ”hem till Afrika”. Nu har pojkens föräldrar polisanmält händelsen. Det berättar Henrik Berggren som var tävlingsledare för Skadevi Handbollscup där det inträffade. Han förklarar att när han först hörde talas om det kunde han inte tro det:

– Min tanke när jag fick kännedom om saken var att ”det här kan inte vara sant”, det fanns inte på kartan. Men när vi började gräva i det så framkom det att det var så illa att det hade hänt.

– Att det är de orden som använts är klarlagt, men man kan inte peka ut personen då man har suttit med ryggen emot den som sagt det.

Hur mår pojken och familjen?

– Jag pratade med honom i fredags tillsammans med övriga familjen och de mår väl förhållandevis väl. Men föräldrarna tycker ju precis som föreningen och klubben att det här inte är ok någonstans, säger Henrik Berggren

Hur går ni vidare med händelsen?

– Vi har skrivit en rapport som har gått till Skånes handbollsförbund och till ordförande i Eslöv. Ordföranden i Eslöv har reagerat likadant som jag och ska försöka reda ut vad som hänt vidare.

Hur ska rasism inom idrotten motverkas?

– Det bedrivs värdegrundsarbete i alla föreningar i Sverige åtminstone på elitnivå och det arbetet kommer att intensifieras ännu mer efter det som hänt. Rapporten är det vi kan göra för stunden. Sedan pågår det också en polisutredning.

Vet du om laget som pojken spelar i kommer att ta upp och prata om det som hänt?

– Det laget bearbetar det inom sin grupp av sina ledare, de hanterar det på sitt sätt och har inte flaggat för att de behöver hjälp utifrån.

Har du hört om något liknande inom handbollen?

– Nej faktiskt inte, det är helt nytt för mig.

Eslöv HF:s ordförande Ingemar Jeppsson säger till tidningen GT att han ser allvarligt på det som hänt och att arbete pågår för att reda ut det. På GT:s fråga om det kan bli tal om repressalier mot den som uttalat hatangreppet säger han:

– Kommer vi på att det är en av våra föräldrar så får vi komma med repressalier att de inte får komma på våra matcher, säger Jeppsson.

– Vi har tydliga dokument om hur vi ser på värdefrågor, så det känns jobbigt det här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV