Prenumerera

Logga in

Åklagare lämnar yrke på grund av ständig resursbrist

Åklagaren Ulrika Rogland lämnar sitt yrke eftersom hon menar att resursbristen för att utreda sexualbrott och relationsvåld hindrar ett bra arbete. På Svt Opinion skriver hon att de metoder som har utvecklats för att utreda dessa brott på bästa sätt inte kan användas eftersom det saknas resurser, utredningar blir kraftigt försenade och det skapar stor otrygghet för målsägande. Hon beskriver hur fallet 2013 med en man som på nätet använt grooming för att få ett stort antal barn mellan 9-16 år att posera sexuellt framför en webkamera.

Hon skriver att hon gav direktiv om att att alla flickor skulle höras, men fick till svar att detta inte var möjligt på grund av resursbrist. Inte förrän hon vänt sig till media och talat med krimchefen hördes flickorna: ”Detta gjorde att förundersökningen drog ut på tiden och jag väckte åtal trots att hela förundersökningen inte var klar. Detta är naturligtvis inte bra varken för flickorna som fick vänta eller för den misstänkte. Mannen kom sedan att dömas för brott mot 28 flickor i åldern 9-16 år. Tingsrättens dom är överklagad och förhandlingen i hovrätten börjar den 9 juni. Om polisen haft resurser hade flickorna hörts redan i början av hösten 2013, nu blev det istället för många först i början av 2014, då åtal kunde väckas.”

På grund av denna resursbrist väljer Ulrika Rogland nu att byta jobb, hon kommer i stället att bli målsägandebiträde och särskild företrädare: ”Polisens ständigt bristande resurser och den allt högre arbetsbelastning som det blivit på åklagare genom åren vilket innebär mindre tid för eftertanke och kvalitetssäkrande arbete gör att min kärlek till åklagaryrket inte längre finns kvar.”, skriver hon på Svt Opinion.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV