Startsida - Nyheter

Akut läge i socialförsäkringarna

I veckan diskuterades det akuta läget för socialförsäkringarna under ett panelsamtal arrangerat av Svensk Socialpolitisk Förening på ABF i Stockholm. Frågorna rörde ansvarsfördelning för anställdas återgång till arbete, finansiering av rehabilitering och hur förtydliga arbetsförmågebegreppet och hade föregåtts av en enkät som presenterades under seminariet.

En enad besvikelse över den parlamentariska socialförsäkringsutredningen som pågått sedan 2010 märktes tydligt när Svensk Socialpolitisk Förening i onsdags höll ett seminarium på ABF i Stockholm. Diskussionen utgick ifrån en webbenkät som gjorts för att ta reda på vad som anses vara akuta brister hos försäkringarna. På plats fanns en panel med representanter från LO, Akademikerförbundet SSR, Föreningen Sveriges Socialchefer, Stockholms Stadsmission, Handikappförbunden och NSPH.

Frågorna som ställts i enkäten gick ut på att organisationerna fick bedöma hur akut tillståndet är i socialförsäkringen. De rörde ansvarsfördelning för anställdas återgång till arbete, finansiering av rehabilitering och hur förtydliga arbetsförmågebegreppet.

– Många är medlemmar i A-kassan utan att ha rätt till ersättning. Eller så är den så låg att den är den lägre än existensminimum. Då kan inte tiden läggas på att söka jobb utan går till att leta billig mat och förhandla om hyror. Arbetslöshetsförsäkring borde bli mer inkluderande, sa Ursula Berge från SSR.

– Håller med Ursula. Förr gjorde man selektiva insatser mot fattiga som sedan blev till en generell välfärd men med alliansen kom vi tillbaka mycket till det selektiva igen. Man bör bygga ut systemen för att den enskilda inte ska behöva känna skam, sa Kjell Rautio från LO.

Efter panelensamtalet tilläts publiken ställa frågor om ansvar och om hur samhället förändrats de senaste åtta åren lyftes bland annat. En representant från Solrosuppropet sa att det var märkligt att man inte utvärderat socialförsäkringen mer. Paneldeltagarna fick uttala medskick till publiken som bestod av både riksdagsledamöter och personer från regeringskansliet. Kjell Rautio från LO poängterade att staten måste ta ansvaret för folket eftersom den ska representera folket.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV