Startsida - Nyheter

Allt fler fall av mäns våld mot kvinnor anmäls i Armenien

Årsdagen av mordet på Zaruhi Petrosyan har återigen kastat ljus över det faktum att kvinnomisshandel i hemmet fortfarande inte erkänns som brott i Armeniens civillag.

Det har gått fyra år sedan Zaruhi Petrosyan, 20-årig kvinna och mor till ett barn på två år, hittades död. Hennes fall uppmärksammades i media och upprörde armenier. Zaruhi Petrosyans make hävdade att hon ramlade i trapporna och att det handlade om en olyckshändelse. Men den rättsmedicinska undersökningen visade spår av lång tids misshandel på hennes kropp. Domstolen fann maken skyldig till mord och dömde honom till tio års fängelse.

Datumet då Petrosyan dödades, den första oktober, har av Coalition to Stop Violence Against Women in Armenia utsetts till nationell dag mot genusrelaterat våld. Koalitionen kämpar för att öka medvetenheten om våld, sexuella övergrepp och trakasserier, människohandel och övergrepp mot barn. Det hårda arbete koalitionen drivit sedan 2010 har lett till att antalet polisanmälda våld mot kvinnor har ökat från 536 fall under 2013 till 1 501 hittills under 2014.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV