Daniel Riazat, riksdagskandidat för Vänsterpartiet, var snabbt ute med att hylla Jonas Sjöstedts tal på sociala medier under fredagskvällen. Han är känd för sitt antirasistiska engagemang, som bland annat gjort honom utsatt för nazistiskt hot och våld. Feministiskt Perspektiv ringde upp honom för en kommentar om talet ur ett feministiskt och antirasistiskt perspektiv.
Vad var det som var så bra med talet ikväll?
– Jag tycket att han klargjorde skillnaden mellan höger och vänster väldigt tydligt, han tog upp de viktigaste frågorna och han visade också tydligt med sitt tal att Vänsterpartiet är alternativet för att få bort vinsterna i välfärden och också gällande ett nej till samarbete med de borgerliga partierna. Det var också ett väldigt ideologiskt tal och ett klassiskt vänstertal. Jag tycker också det var bra att han tog så tydlig ställning mot Sverigedemokraterna, att de är rasister och att vi är motpolen.
Men han gav inte några konkreta åtgärder mot rasism?
– Det är alltid svårt att få med allt i ett tal, han hade kunnat prata i tre timmar till och ändå ha kvar saker att ta upp, men jag tycker ändå att han fick med det på ett bra sätt. Rasismen bekämpas inte på bara ett sätt, det handlar om ett mer jämställt och jämlikt samhälle, med en klassutjämnande politik som ju är antirasistisk politik. Vi får inte glömma att det är högerpolitik som lett fram till det vi har nu. Det gäller även när det kommer till feminism, en tydlig vänsterpolitik är feministisk.
Men det mest konkreta han pratade om som kopplas till klassisk vänsterpolitik handlade om vinster i välfärden, vilket knappast per automatik är antirasism?
– Partiet har valt att ha vinster i välfärden som den största frågan under valrörelsen och det var nog därför han fokuserade så mycket på det just i talet nu, men i resten av valrörelsen har det ändå också tydliggjorts att det är en feministisk och antirasistisk politik som vi bedriver. Jag känner mig säker på att det kommit fram. Jag noterade att han tog upp de fem punkter som av medlemmarna tagits fram som de högst rankade politiska frågorna. Det var vinter i välfärden, arbetsvillkoren, antirasismen, feminismen och miljön. Jag tror inte folk upplever att vi varit tysta på de fronterna, snarare tvärtom.
Det är en allt vanligare kommentar att Fi har lyft den partipolitiska debatten om jämställdhet och antirasism, var det något du tänkte på under talet?
– Jag vill vända på det där lite, för jag tycker tvärtom att det är väldigt fint att Fi stöttar oss i de frågor som vi drivit i väldigt många år. Jag som själv jobbat med framförallt antirasism i flera år känner ett stort stöd i mitt parti i de här frågorna, vi var flera riksdagskandidater som aktivt stod och protesterade mot nazisterna här i Almedalen och vi har alltid tagit tydlig ställning mot Sverigedemokraterna och vägrat kalla dom för annat än rasister. Det är klart att i och med att samhället förändras så måste vi hela tiden förnya och förbättra våra strategier, men vi hade en feministisk offensiv långt innan Fi kommit över två procentspärren och detsamma gäller den antirasistiska hållningen.