Startsida - Nyheter

#almedalen14: Stort intresse för Fi-budget

Intresset för presentationen av Fi:s ekonomiska politik var stort på onsdagen. Svt direktsände presskonferensen och Fi-anhängare stod utanför och lyssnade då Kenneth Hermele, ekonom och riksdagskandidat, offentliggjorde Fi:s ekonomiska rapport. Feministiskt perspektiv var på plats.

Ett stort antal journalister trängdes i den lilla källarlokalen där Feministiskt initiativ höll sin presskonferens på onsdagseftermiddagen. Ett sjuttiotal Fi-anhängare stod utanför och lyssnade. Gudrun Schyman som också deltog i presskonferensen fick flera applåder under frågestunden. Feministiskt perspektiv var på plats och passade på att ställa ett par frågor till Kenneth Hermele.

Era kritiker har framfört att ert förslag om att ge ett jämställdhetsuppdrag åt Medlingsinstitutet innebär att staten lägger sig i lönebildningen, nyligen benämndes det av Margareta Winberg som direkt antifackligt. Vad är era synpunkter på det?


– Vi har snarare flera fackförbund med oss, senast i dag pratade jag med Annelie Nordström, ordförande för Kommunal, och hon tycker att det är precis det här som behöver göras. Vi har varit överens om det i ganska många år, vi har skrivit rapporter om det och Kommunal har skrivit rapporter om det. Och många andra kvinnodominerade fackförbund tycker och förstår att det här är nödvändigt.

– Vi måste få en annan syn på värderingen av arbete och det har inte bara att göra med arbetsmarknadens parter, de arbetar för sina medlemmar. Men det här är stora sektoriella problem där man har en arbetsvärdering som utgår ifrån kön i stället för arbete eller utbildning. Och därför behöver politiken komma in och politiken är redan inne, den svenska modellen har alltid bestått av arbetsmarknadens parter och politiken, det har aldrig varit på annat sätt.

– Och just nu har den förlängda politiska armen in i lönebildningen i form av Medlingsinstitutet ett klart tydligt politiskt uppdrag. Det är att arbeta för att lönerna ska hålla sig på ett sådant sätt så att det är industrin som är löneledande och det innebär att det bara är inom den ramen som man medlar. Det innebär att vi har en statlig myndighet som har ett uppdrag att motarbeta jämställda löner och så kan vi naturligtvis inte ha det. Vi har jämställdhetspolitiska mål i riksdagen som innebär ekonomisk självständighet i livet och livet ut, så det är klart att Medlingsinstitutet ska få ett förnyat uppdrag, sa Kenneth Hermele och fortsatte:

– Det finns en del i vår politik som utgår ifrån att lönerna sätts av arbetsmarknadens parter, de sätts inte genom en lag, men vi vill därför ha en jämställdhetsfond som är avsedd att stimulera och faktiskt belöna företag som genomför det. Vi vill inte bedriva en politik som ska minska fackens inflytande snarare tvärtom så vill vi stärka den, men facken har inte klarat av att stå emot den här offensiven mot deras medlemmar.

Feministiskt Perspektiv frågade också om Fi tror sig vinna stöd för sina förslag i riksdagen något Kenneth Hermele menar är rimligt, eftersom han menar att deras politik är vettig. Gudrun Schyman lade också till att det i dagsläget finns flera förslag som de redan delar eller har stöd för hos framförallt Vänsterpartiet, Miljöpartiet och till viss del Socialdemokraterna.

I samband med presskonferensen tillgängliggjorde Fi sina budgetförslag, som nu finns på deras hemsida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV