Amineh Kakabaveh (V) har inte fått några förtroendeuppdrag inom sina kompetensområden sedan hon kom in i riksdagen 2010, trots att hon velat sitta i en rad utskott.
– En kvinna från den muslimska världen förväntas inte att ge sig in i debatter om världspolitiken, säger Kakabaveh.
Vänsterpartiets gruppledare Hans Linde delar inte hennes bild av hur diskussionerna förts.
Amineh Kakabaveh kom till Sverige som politisk flykting när hon var 19 år. Då hade hon tillhört pershmerga-krigarna inom den prokurdiska befrielserörelsen i drygt fem år. I Sverige utbildade hon sig till socionom och grundade senare den feministiska och antirasistiska organisationen Varken hora eller kuvad.
Till riksdagen kom hon som en av partiets toppkandidater och har fått flest personröster av kvinnorna på riksdagslistan. Hon driver frågor, internationellt såväl som nationellt, om hedersproblematik, demokrati, mänskliga rättigheter och särskilt kvinnors och barns rättigheter.
– Jag har angivit sju områden jag vill arbeta inom, men varken fått dem 2010 eller nu, säger Amineh Kakabaveh som även tidigare anmält sig till att representera Vänsterpartiet i EU:s MR-grupp samt Nordiska rådet utan framgångar. (MR står för mänskliga rättigheter, red anm)
Erbjöds andra platser
Hans Linde menar att han inte ser situationen som märklig och hävdar att Amineh Kakabaveh erbjudits plats i en rad andra utskott, men tackat nej och inte velat träffa valkommittén, vilket gjort att processen försvårats.
– Vi har efter varje val flera ledamöter som inte får möjlighet att jobba med exakt de frågor som de önskat, säger han. Efter det senaste valet hade vi tyvärr flera ledamöter, utöver Amineh, som inte kunde få de utskott de önskat. Det tror jag sker i varje riksdagsgrupp efter varje val. Amineh har som sagt tilldelats den tunga EU-nämnden där många frågor om kvinnors rättigheter och internationella frågor ligger.
Enligt Amineh Kakabaveh kom erbjudandet om att sitta som ersättare i miljö- och jordbruksutskottet eller försvarsutskottet först efter att hon specifikt frågat varför hon inte fått några förtroendeuppdrag.
– Jag har sagt nej till miljö och jordbruk samt försvarsutskottet eftersom de inte är mina områden. Mina kunskaper och områden finns inom de åtta andra utskotten. Tre av dessa skulle tilldelas alla ledamöter men jag fick inget av dem.
Hedersfrågan skiljelinje?
Enligt Amineh Kakabaveh motarbetas hon av riksdagsgruppen, där 12 av 21 av ledamöterna är medlemmar av partistyrelsen, på grund av hennes progressiva förhållningssätt till bland annat hedersproblematik. Hon menar att vänstern drar sig för att specifikt lyfta frågan om hedersvåld på grund av rädslan att bli stämplad som rasist.
Det har dock inte satt stopp för Kakabaveh hittills.
– Jag har förtroendet från väljarna och vill inte svika dem. Och jag kommer aldrig att tystna.
Men hon drar en besvärande slutsats av sina erfarenheter:
– En kvinna från den muslimska världen förväntas inte att ge sig in i debatter om världspolitiken, varken gällande progressiv sekulär vänster eller kvinnors rättigheter och hedersförtryck.
Hans Linde har en annan bild av hur diskussionerna gått inom partiet. Så här svarar han i ett mejl, sedan Feministiskt Perspektiv ett flertal gånger sökt svar på frågan om Vänsterpartiets ståndpunkt gällande hedersfrågor skiljer sig från Kakabavehs:
”Vänsterpartiet har under de senaste åren haft mycket diskussioner runt hedersrelaterat våld och vi har tydligt utvecklat vår politik. Vi presenterade en omfattande motion i riksdagen för ett år sedan om mäns våld mot kvinnor där vi också lyfte fram våra konkreta förslag för att motverka våld i hederns namn. Motionen togs fram genom ett brett arbete. Amineh var en av de ledamöter som deltog i arbetet med att ta fram motionen och hon står också som en av undertecknarna.”