Startsida - Nyheter

Anna Takanen tar över Stadsteatern i Stockholm

Kulturhuset Stadsteatern har fått en ny teaterchef: Anna Takanen. Hennes förordnande gäller i fem år och hon tillträder officiellt 16 mars 2015, men kommer att inleda sitt arbete några dagar redan under hösten. För tillfället är hon konstnärlig ledare för Göteborgs stadsteater. Sin utbildning som skådespelare och regissör har hon på Teaterhögskolan i Malmö. I flera år, från mitten av 1990-talet, var hon verksam som skådespelare på Unga Klara under Susanne Ostens ledning.

Anna Takanen blev bland annat uppmärksammad för sina roller i Flickan, mamman och soporna (1998) och Besvärliga människor (1999). På Unga Klara regisserade hon även Medeas barn (2003) och på Stockholms stadsteater Topdog/Underdog (2004), med Peter Gardiner och Karl Dyall i rollerna. Stockholms Stadsteater Skärholmen invigde hon med regin av Sofi Fredéns Bara barnet (2005).

Utmärkande för Anna Takanen är hennes insatser för att könsbalansera teaterutbudet på Göteborgs stadsteater, bland annat genom ambitionen att lika många kvinnor som män ska vara upphovspersoner, sina föreläsningar om jämställdhet och en större mångfald av perspektiv.

– Det är med en sorgetår i ena ögat som jag nu lämnar Göteborgs stadsteater och med en glädjetår i det andra som jag ser fram emot att bli teaterchef för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Jag är också särskilt glad över att jag blir den andra kvinnliga teaterchefen sen teatern startade 1960, säger Anna Takanen i en presskommentar från Stadsteatern i Stockholm.

 
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV