– Det är viktigt att tänka kring både klass och kön om man ska kunna förändra situationen till det bättre för alla.
Det säger Kommunals ordförande Annelie Nordström, som uppmärksammats för att hon i en intervju i Dagens Nyheter uttryckt att hon ”är trött på att gosa med Socialdemokraterna” och gärna ser att Feministiskt initiativ kommer in Riksdagen efter valet.
Kommunal har kommit ut med en ny rapport, Halva arbetstiden – hela ansvaret, som visar att deltidsarbete är väldigt utbrett inom arbetaryrken i kommunsektorn. Inom kvinnodominerande yrken finns en extra tydlig deltidsnorm som drabbar såväl män som kvinnor. Rapporten visar också att kvinnor jobbar deltid under en stor del av sitt yrkesliv. I samband med att rapporten kom ut har två utspel uppmärksammats, att Kommunal numera tar aktivt avstånd från så kallat ”gosande med Socialdemokraterna” och att man hoppas att Feministiskt initiativ kommer in i riksdagen. Anneli Nordström, ordförande för kommunal kommenterar utspelen och rapporten.
Det har uppmärksammats att ni ryter åt Socialdemokraterna, hur kommer det sig att ni gör det just nu?
– Just det citatet är hämtat från DN:s serie med sommarintervjuer och den med mig gjordes tidigare i juni, men det här är den hållningen vi haft i några år, vi är en fackförening och vi vill inte bli ihopklumpade med något parti. Vi måste kämpa för våra medlemmars villkor och försöker få alla att fatta att det är dags att se till att våra medlemmar får bättre villkor. Eftersom vi trots allt har en historia med Socialdemokraterna har de ofta tagit oss för givna, vi har visat dem nu att glöm det! Vi berömmer inte er för era åsikter, utan om ni gör det som behöver göras.
Men ni säger uttryckligen att ni hoppas på att få se Feministiskt initiativ i riksdagen?
– Ja, det är för att vi tycker att andra partier inte i tillräckligt stor utsträckning fattat att det behöver göras något för kvinnors situation i arbetslivet, och Fi kan vara den blåslampa som behövs. Samma sak hände när Miljöpartiet kom in i riksdagen, när många partier gick från att säga sig ha en bra miljöpolitik till att faktiskt behöva jobba för det, vi hoppas på att få se samma effekt av Fi. Men vi blir självklart kritiska även mot dem om de inte håller det de lovat. Sen vill vi ju att det ska bli en regeringsduglig regering. För vi har sett runtom i Europa att när för många samarbetar så blir för lite gjort, det är en svår avvägning för man vill inte hamna i ett dödläge heller.
I rapporten som ni gett ut nu lägger ni själva fram förslag på konkreta åtgärder för att öka jämställdheten på arbetsmarknaden, däribland förslaget om en öronmärkt tredjedel av föräldrapenningen till vardera föräldern. Förslaget, som framförts av bland annat Folkpartiet och Socialdemokraterna har kritiserats för att inte göra någon märkbar skillnad då pappor redan tar ut runt en tredjedel. Varför inte förespråka en individualisering av föräldrapenningen, som just Fi och Vänsterpartiet föreslagit?
– Av det enkla skälet att det är på det här sättet som vår kongress har beslutat, det är medlemsdemokrati. Vi har 500 000 medlemmar som valt ombud, som i sin tur fört den här linjen. Beträffande siffran om att pappor i snitt redan tar ut tredjedel, så gäller det i stor utsträckning inte papporna till våra medlemmars barn. Det ser oftast annorlunda ut i arbetarklassen, vilken man måste tänka på. Klassperspektivet glöms ofta i den här debatten, men det är viktigt att tänka kring både klass och kön om man ska kunna förändra situationen till det bättre för alla. Många av våra medlemmar pratar om att pappornas ökade ledighet ger sämre ekonomi, vilket är ett helt annat problem i arbetarklassen än i medel- och överklassen. Det handlar alltså om våra medlemmars situation och hur det givit utslag i kongressen. Sen är det givetvis möjligt att om vi lyckas nå bättre ekonomiska förhållanden för våra medlemmar så kan vi framöver också förespråka en individualiserad föräldrapenning.
Ni nämner också en fungerande barn- och äldreomsorg som en viktig förutsättning för kvinnors heltidsarbete, är det nytt att påtala äldreomsorgens funktion på det här området på samma sätt som barnomsorgen?
– Ja, att en väl fungerande och tillgänglig barnomsorg är en viktig nyckel för heltidsarbetande kvinnor har det redan pratats mycket om. En stor del av våra medlemmar arbetar på obekväma arbetstider och en barnomsorg som är anpassad efter det stärker därför kvinnors försörjningsmöjligheter och ger dem en bättre ekonomi. Äldreomsorgen är inte lika självklar, men rapporten visar nu att allt eftersom många har fått det sämre när de blivit äldre, har de i större utsträckning behövt förlita sig på omvårdnad av anhöriga snarare än äldrevården. Redan idag har 140 000 gått ner i arbetstid eller slutat jobba för att ta hand om sina äldre, för att samhället inte räcker till, och som vanligt är det kvinnor som i hög utsträckning tar hand om sina äldre anhöriga. Italien är ett tydligt exempel på vilket enormt resursslöseri det är, då kvinnorna har ungefär samma utbildningsnivå som kvinnor i Sverige, men de arbetar i märkbart mindre utsträckning på grund av att de tar hand om sina äldre. Det visar på vikten av en fungerande äldreomsorg även i den bemärkelsen att det påverkar kvinnors möjligheter till heltid och sysselsättning.
Hur kommer ni att bedriva arbetet med de här frågorna framöver?
– De här dagarna har vi brutit ner mycket siffror på lokal nivå, vi försöker påverka politiken i varje landsting och kommun och vi kommer också iaktta och sätta press gentemot alla partier både före och efter valrörelsen.