Startsida - Nyheter

”Är bäst egentligen bra?”

Enligt en kartläggning som tidningen Dagens samhälle har gjort är för första gången 105 kvinnor ordförande för kommunstyrelser i landet. Det motsvarar 36 procent. I Norrbotten är siffran kring 43 procent, rapporterar P4 Norrbotten.

Linda Westerlind reflekterar över nyheten och skriver i Folkbladet att:

- Ibland är det någon som höjer rösten och hävdar att den feministiska revolutionen är kommen och att vi lever i ett jämställdhetens mecka.

Men Westerlind betonar att kvinnor sitter enbart på 36 procent av de sammanlagda ordförandeplatserna i 290 kommuner. Hon konstaterar att mansdominerade styrelser endast är en barometer som visar hur patriarkatet tar sig uttryck i resten av samhället.

Linda Westerlind tycker inte att ett större antal kvinnor som styrelseledamöter betyder att vi befinner oss i en feministisk revolution, eftersom det enligt henne handlar mest om samhällsnormer, könsmaktsordning och om hur kvinnor vid makt behandlas.

- Om målet är att man ska omforma normer i grunden räcker det inte att sätta på ett plåster och hoppas att den destruktiva manliga könsmaktsordningen ska upphöra.

Vidare nämner hon att för att omforma normer i grunden vid sidan av könskvotering, krävs det lagstadgad rätt till heltid, en jämlik föräldraförsäkring, slopat vårdnadsbidrag, höjd ersättning till ensamstående föräldrar och kostnadsfri medicin för barn.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV