Prenumerera

Logga in

#nf2014: Omsorgsarbete nyckel till samhällets överlevnad

Under invigningsprogrammet på Nordisk forum 2014 diskuterades en grundläggande kvinnofråga, nämligen det könsuppdelade arbetet och diskrimineringen på grund av kön på arbetsmarknaden.

Sessionen inleddes med ett brandtal av forskaren Soheyla Yazdanpanah, som gav en bild av den historiska arbetsuppdelningen mellan män och kvinnor som än i dag påverkar könsdiskrimineringen på alla livets områden och i synnerhet hur avlönat arbete definieras.

Män blev ansvariga för den produktiva, och kvinnor för den reproduktiva, delen av livet. Den uppdelningen har enligt Yazdanpanah har utvecklats till en felaktig uppfattning om att kvinnor av naturen är mer omsorgsfulla än männen. Hon underströk att mänskligheten visserligen behöver mat och tak över huvudet för att överleva, men också enormt mycket hushållsarbete och omsorg. Det är detta arbete, att ta hand om varandra, som kräver solidaritet och som är nyckel till samhällets överlevnad, sade forskaren Yazdanpanah sammanfattningsvis.

– Jag är av den synen att feminism är en politisk vision för ett bättre värld och ett humant samhället och inte ett individualistiskt projekt för att fler kvinnor bara ska uppnå männens position.

Ofullbordade löften

Partiledare Stefan Löfven (S) var nästa talare. Han kritiserade arbetsmarknaden som tvingar kvinnor till deltidsarbete eller tillfälliga arbetsmöjligheter. Han talade om den stora löneskillnaden mellan män och kvinnor i det svenska samhället. Fler kvinnor är sjukskrivna än män, Sverige har en könsbaserat lönesystem som det politiska systemet reproducerar, menade Löfven.

Han kritiserade även sitt eget parti för att trots stora jämställdhetspolitiska reformer i under sina regeringsperioder, inte kunnat fullborda sina löften om lika lön innan de fick lämna makten.

Men Löfven lovade att hans parti ska fullborda detta löfte nu, om de får makt att bilda regering efter valet. Han talade om kommande reformer för att sätta människors liv och välfärd förre vinst, däribland investeringar inom vård och omsorg.

– Socialdemokraterna är ett feministiskt parti och ska leda jämställdheten med en genusagenda.

Kvinnor som ”hjälper”

Professorn och författaren Cynthia Enloe (USA) tog upp frågan om att hushållsarbete ändå läggs på kvinnor som arbetar som hembiträde. Att många kvinnor med betalt arbete utanför hemmet, många gånger även feminister, blir tvungna att anställa en annan kvinna för att sköta hemarbetet, ta hand om barn och äldre… Hembiträden är ibland av samma nationalitet, men ofta lågbetalda emigrantkvinnor.

– Hushållsarbetet har ett direkt samband med privatiseringar, sade professor Enloe.

Att arbeta i någon annan persons privata hem gör ofta att hushållsarbetaren inte räknas som en arbetstagare, utan som medhjälpare. I många länder har arbetsgivaren total kontroll över hembiträdets liv och inkomst genom att behålla passet.

Det brasilianska och filippinska nätverket för hemarbetande kvinnor har genom sin kamp bidragit till att ILO kräver lagändringar via resolution 189 som antogs 2011 och innebar ett erkännande av att ”hemarbete är ett arbete”.

Löfven lovar lika lön

Under debatten mellan Soheyla Yazdanpanah, Stefan Löfven och Cynthia Enloe sade Yazdanpanah att det i Sverige finns många bra lagar, det som saknas när det gäller kvinnors obetalda arbete, könsrelaterade arbetsvillkor och deltidsanställningar är handling för att förändra.

– Vad som krävs är en rad reformer för att förändra.Vi behöver ett paket av åtgärder för att ta itu med skillnaderna och uppdelningen på arbetsmarknaden. Sådant löser sig inte med en eller två pappamånader, sade Yazdanpanah och vände sig till Lövfen.

Löfven menade att den grundläggande frågan är rätten till arbete. Han nämnde att fler kvinnor är arbetslösa än män och att kvinnor slutar arbeta heltid för att kunna ta hand om sina äldre.

Enloe frågade Löfven om det finns något motstånd i hans parti för att implementera lika lön och reformer vad gäller arbetsmarknadens villkor. Löfven svarade att det inte finns något öppet motstånd, utan att det handlar mest om ledarskapet och vad det tar sikte på.

– Jag är feminist! Det krävs mer kunskap, den gör oss starkare att vidta åtgärder… Vi ska garantera heltidsarbete som norm.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV