Startsida - Nyheter

Arnholms uppmaning till nya jämställdhetsministern

I sitt sista nyhetsbrev som jämställdhetsminister, med rubriken Hen kommer inte att bli av med mig, summerade Maria Arnholm, tillträdande partisekreterare för Folkpartiet, sina 18 månader som minister och valde att lyfta frågan om demokratin.

”Vi får aldrig ta vår demokrati för given. Den här veckan är jag också ledsen och förtvivlad över att riksdagens andre vice talman kommer från ett parti med rötter i den svenska naziströrelsen. En av de absolut viktigaste uppgifterna de kommande fyra åren är att de inte ska få stå oemotsagda. Deras intolerans och främlingshat ska inte normaliseras.

Min första debatt mot Jimmie Åkesson tog jag när jag bara var några månader gammal som minister. Jag är stolt över att jag var en av de första som ställde SD till svars för deras genomkonservativa syn på jämställdheten i Sverige. Som alltid går rasismen hand i hand med sexismen.”

Maria Arnholm valde också att skicka med fem punkter till sin efterträdare som förväntas presenteras under fredagen.

  • Genomföra Carin Götblads förslag på hur offer för våld i nära relationer kan få bättre stöd och hjälp, och komplettera det med insikter om hur vi behöver arbeta med offer för hedersrelaterat våld och förtryck.

  • Göra ett omfattande arbete med hur vi ska fortsätta involvera män och maskulinitetsfrågor, baserat på Svend Dahls utredning om män och jämställdhet.

  • Ge Preventell permanenta medel så att de kan fortsätta arbeta preventivt mot bland annat pedofili och våldtäkter.

  • Fortsätta jämställdhetsintegrera regeringskansliet och budgetpropositionen.

  • Ta vidare vårt arbete för att få fler manliga pedagoger i förskolan.

Maria Arnholm utlovar avslutningsvis hon och att den nya ministern och jag kommer mötas i många interpellationsdebatter i riksdagen. ”Hen kommer inte att bli av med mig under de kommande fyra åren.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV