Startsida - Nyheter

Attacker mot Gaza: en återkommande mardröm

Det som sker nu i Gaza har hänt förut. Många gånger. Här är en tillbakablick på det senaste decenniets bombardemang mot den till ytan så lilla, men till folkmängden så stora, Gazaremsan.

Israeliska flyganfall mot Gazaremsan har en skrämmande kontinuitet. Under de senaste tio åren har anfall liknande det som nu pågår skett regelbundet. De officiella motiven är ofta just det som nu uppges: att hindra raketbeskjutningen från Gaza mot Israel. Men trots att Israel har genomfört ett stort antal sådana har målet inte nåtts, i stället har den trappats upp och sker nu med mer sofistikerade vapen.

Den stora asymmetrin i antalet offer till trots: de raketer som skjuts mot Israel innebär brott mot internationell rätt. Human Rights Watch understryker att alla attacker som riktas mot civila är krigsbrott:

– Oavsett vem som startat denna senaste omgången så är attacker med civila som måltavlor brott mot grundläggande humanitära normer, säger Joe Stork, ställföreträdande chef för organisationens Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

– Alla attacker, inklusive repressalier, som har civila som måltavla eller som urskillningslöst skadar civila är förbjudna under krigets lagar, punkt, säger han.

Det som sker nu känns bekant för att det är det. En återkommande mardröm som upprepas under nya blodiga former med nya nivåer av avhumanisering av palestinierna, något som illustreras i denna grafik.

2004 Operation Rainbow.

Genomfördes på våren 2004, innan Israel dragit tillbaka sina bosättningar från Gazaremsan. Offensiven riktades främst mot Rafah i södra Gaza, vid gränsen mot Egypten, där ett stort antal hus demolerades, under en enda dag förstördes 200 hus. Från Israels sida beskrevs detta som en del av ”kriget mot terrorn” men bland palestinier var det en tydlig hämndaktion efter det att 13 israeliska soldater dödats i två olika attacker. Mellan 54-61 palestinier dödades, enligt israeliska armén var 14 av dem civila, palestinska uppgifter menar att hälften var civila. Omkring sju av de dödade var barn.

2004 ”Operation Days of Penitence.

Nästa anfallsoffensiv mot Gaza skedde bara några månader senare då ”Operation Days of Penitence” ägde rum mot framför allt norra Gaza, efter att två israeliska barn i Sderot hade dödats av en raket från Hamas.

I en summering av den skrev den israeliska tidningen Haaretz skribent Amos Harel att operationen som var den största dittills var en strategi för att visa Hamas att deras raketbeskjutning mot Israel kom med en: ”ny och hög ’prislapp’ för att skjuta Qassamraketer innanför den gröna linjen. Dessutom gav offensiven IDF en chans att undersöka nya operationella idéer för att hantera hotet från raketerna.” Omkring 130 palestinier dödades under anfallet som pågick mellan den 26 september och 16 oktober, av dem var 42 civila.

2006 ”Operation Summer Rains”.

I januari 2006 vann Hamas det val som omvärlden länge hade pressat den palestinska myndigheten, PA, att hålla. 2006 var också året som en grupp ur bland annat Hamas militanta gren fångade den israeliska soldaten Gilad Shalit. Kort därefter inledde Israel ”Operation Summer Rains” som pågick sommaren ut. Den 27 juni sattes offensiven igång: målen var att dels frita Shalit, dels att slå mot Hamas infrastruktur och därmed stoppa de så kallade Qassamraketerna som då användes mot Israel. I inledningen bombades bland annat Gaza enda elstation. I augusti rapporterade FN att 202 palestinier dödats, av dem 44 barn, och innan offensiven avslutades i september hade 256 palestinier dödats, varav 58 barn.

2006 ”Operation Autumn Clouds”.

Den följdes sedan av ”Operation Autumn Clouds” som inleddes den 1 november 2006, syftet var återigen att stoppa raketbeskjutningen från Gaza mot Israel och att försöka frita den israeliska soldaten Gilad Shalit. Organisationen Defence for Children International rapporerade att 85 barn dödades under perioden som anfallen pågick. 12 barn dödades i ett enda anfall mot Beit Hanoun den 8 november 2006. Sammanlagt dödades 400 palestinier innan anfallen upphörde den 26 november.

2008 ”Operation Warm Winter”

Operation Warm Winter genomfördes mellan den 27 februari till den 3 mars i vilken 107 palestinier dödades, varav mellan 27-33 barn.

2008 Gazakriget – ”Operation Cast Lead”.

Senare det året utbröt Gazakriget den 27 december, det som av Israel kallades ”Operation Cast Lead”, i vilken 1400 palestinier dödades, av dem 352 barn. Liksom vid andra tillfällen motiverades kriget med att raketbeskjutningen mot Israel från Gaza tilltagit i november, efter flera månaders eld upphör mellan palestinierna och Israel. Men samtidigt som kriget bröt ut rapporterade Haaretz att Israel hade planerat attacken i sex månader, ända sedan i juni det året – samtidigt som man hade förhandlat fram en vapenvila.

2012 ”Operation Returning Echo” och ”Operation Pillar of Defense”.

I mars 2012 var det dags för ”Operation Returning Echo” och senare det året den 14-21 november ”Operation Pillar of Defense” i vilken 158 palestinier, varav 33 barn dödades.

2014 ”Brother’s Keeper” och ”Protective Edge”.

Två år senare och vi är framme i nutid med ”Brother’s Keeper” i juni som följdes av det nu pågående bombardemanget under namnet ”Operation Protective Edge”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV