Nyheter

Försäkringskassan får bakläxa om sexuella trakasserier

Det var fel av Försäkringskassan att neka sjukpenning till en medlem i Kommunal som sjukskrivits efter att ha utsatts för grova sexuella trakasserier på sin arbetsplats. Trakasserierna hade pågått en längre period och det var i samband med att hon vänt sig till arbetsgivaren för att få hjälp som hon sjukskrevs av sin läkare på grund av krisreaktion och akuta ångestattacker.

Kvinnan erbjöds också rehabilitering av sjukvården under sjukskrivningsperioden. Ändå nekades hon sjukpenning eftersom Försäkringskassan inte ansåg att kvinnans besvär rörde sig om sjukdom, utan om en social problematik på arbetsplatsen.

Förvaltningsrätten kommer tvärtom fram till att Kommunals medlem varit berättigad till sjukpenning under den aktuella perioden, eftersom sjukförsäkringen omfattar alla sjukdomsbesvär – även om de uppkommit till följd av arbetsmiljöproblematik.

Försäkringskassan har valt att inte överklaga domen, enligt LO-TCO Rättsskydd vars förbundsjurist Kerstin Burman har företrätt kvinnan.

"Förvaltningsrätten är också tydlig i sina domskäl om vad som gäller för denna typ av problematik, vilket är en välkommen markering mot Försäkringskassans inställning som i detta fall inneburit ett förminskade av allvarligheten av sexuella trakasserier och vad sådana kan innebära för en enskild arbetstagare." skriver LO-TCO Rättsskydd på sin hemsida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV