Startsida - Nyheter

Banbrytande dom om urfolks rätt till mark i Kanada

Högsta domstolen i Kanada har tagit ställning för urfolksgruppen Tsilhqot’ins rättigheter över de kommersiella intressen som velat avverka skog i British Colombia. Beslutet kan enligt rapporter ha stor betydelse för markkonflikter i områden där urbefolkningar inte frånskrivit sig sina landrättigheter.

Dwight Newman, professor vid universitetet i Saskatchewan, kallar domen historisk i en intervju med amerikanska Al Jazeera, då ett urfolks rätt till marken för första gången slås fast i domstol.

– Den här domen betyder att vi har ett domstolsbeslut där den rätten var möjlig att bevisa, och prövningen var inte så krävande som en del hade trott, säger han.

Tsilhqot’in Nation är en folkgrupp på 3 000 som lever i en avlägsen del av det kanadensiska inlandet. Regeringen, industrin och andra urbefolkningsgrupper har inväntat domen med stor spänning eftersom mycket står på spel. Till exempel kan den komma att påverka planerna på en pipeline för att transportera olja från Alberta via British Columbia till Stilla havs-kusten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV