Aktionerna för att alla människor ska ha rätt att bada med bara bröst ska ses i ett större sammanhang. Det menar Emma Swanström, som deltagit manifestationerna i Umeå mot en simhallskedjas beslut att införa särskilda klädkoder för kvinnor och flickor. Beslutet drogs snart tillbaka, men kampanjen fortsätter.
I fredags meddelade Medley, som driver trettiotalet simhallar och friskvårdsanläggningar runtom i landet, att de antagit en ny policy om att det är tillåtet för samtliga av deras gäster, oavsett könsidentitet, att bada med bar överkropp i deras simhall i Umeå.
Beskedet går rakt emot ett tidigare beslut som samma företag tagit bara några veckor tidigare, den 2 april, då Medley centralt bestämde att klädkravet för kvinnor som vill bada i samtliga deras simhallar är bikini, baddräkt eller burkini.
Den snabba vändningen kommer som följd av en serie av uppmärksammade aktioner i simhallen i Umeå, där grupper av personer badat barbröstade, oavsett om de identifierat sig som kvinnor, män eller ingetdera. Vid första tillfället, i början av april, var de två stycken kvinnor. Fredagen 18 april var de sju stycken, varav sex avvisades av polis. Vid senaste aktionen, i onsdags, badade över 20 personer, återigen av olika kön, samtliga med bar överkropp.
– För mig har det viktigaste varit att lyfta frågan om tvångssexualiseringen av kvinnokroppen. Att en simhall har en sådan policy blir något tydligt att fästa kampen vid. Sexism finns överallt i vårt samhälle, det pågår hela tiden, men det är sällan det blir så svart på vitt att här har kvinnor och män olika rättigheter.
Detta säger Emma Swanström, som själv deltagit i en av aktionerna och som också är en av initiativtagarna till Facebook-sidan och kampanjen ”Bara bröst bara”.
Emma Swanström betonar att det är viktigt för henne att se aktionerna i ett större sammanhang, och genom Bara bröst bara förklarar gruppen hur kravet att samma klädkod ska gälla oavsett kön sträcker sig långt bortom en fråga om ett litet tygstycke och en kroppsdel. Täckandet av kvinnors bröst hänger ihop med sexualiseringen av kvinnokroppen, vilka begränsar kvinnors rörelsefrihet, och denna sexualisering hänger vidare ihop med föreställningar om att sexualiserat våld mot kvinnor är kvinnors eget fel ifall de inte skyler sin kropp.
Bara bröst bara menar också att det är diskriminerande mot transsexuella att ha olika klädkrav utifrån om personer definieras som kvinna eller man: Genom att tvinga personer som har bröst men inte definierar sig som kvinnor bära ett visst klädesplagg så diskrimineras de, skriver Bara bröst bara på sin Facebook-sida.
För Emma Swanström är kampanjen inte avslutad i och med att simhallen i Umeå alltså nu backat om klädtvånget.
– Strukturerna bakom finns fortfarande kvar, och det återstår att se hur pass prejudicerande detta beslut blir för övriga simhallar runtom i landet. Och frågan är ju om de har ändrat sig av rätt anledningar, jag betvivlar att de tagit till sig av det ideologiska budskapet, tyvärr.
Liknande manifestationer har genomförts tidigare, exempelvis 2007 då nätverket Bara bröst lämnade in en anmälan mot Fyrishovsbadet i Uppsala till dåvarande Jämställdhetsombudsmannen, som dock friade simhallen just med argumentet att kvinnors bröst är sexualiserade på ett sätt som mäns bröst inte är.