Prenumerera

Logga in

V: ”Barn ska ha rätt till sin barndom utan undantag”

”Vänsterpartiet anser inte att vi kan ha en lagstiftning som bland annat innebär att vissa barn undantas det skydd som alla barn har rätt till. Vi tror inte att vårt förslag förändrar allt, men det skulle kunna göra skillnad för enskilda personer.” Det skriver Lena Olsson (V) i ett svar till Edda Manga med anledning av partiets reservation i samband med att riksdagen beslutade om lagändring i slutet av maj.

Barnäktenskap och tvångsäktenskap har varit en uppmärksammad fråga under många år såväl på den internationella arenan som i den nationella debatten. I en tidigare publicerad artikel i Feministiskt Perspektiv har det efterfrågats vad Vänsterpartiet egentligen står i frågan.

2008 fick Ungdomsstyrelsen i uppdrag av regeringen att kartlägga förekomsten av arrangerade äktenskap mot en parts vilja i Sverige. I rapporten som presenterades 2009 framgick att cirka 70 000 svenska ungdomar i åldern 16–25 år upplever att de inte fritt kan välja vem de ska gifta sig med. Av dem är det 8 500 som ofta oroar sig över att inte kunna välja partner. Det är många barn det handlar om och de måste tas på allvar.

Sverige har, och har länge haft, en liberal reglering vad det gäller erkännande av äktenskap som ingåtts enligt utländsk rätt. Det tycker vi är bra. Huvudregeln är att äktenskap som ingåtts utomlands gäller om det är giltigt i den stat där det ingicks. Fram till 2004 erkändes i princip alla utländska äktenskap utan undantag. För att förhindra att personer med stark anknytning till Sverige kringgick de svenska äktenskapshindren genom att gifta sig utomlands och få äktenskapet erkänt i Sverige infördes då en undantagsbestämmelse. Den innebär att utländska äktenskap inte erkänns om det finns äktenskapshinder enligt svensk lag när äktenskapet ingicks och minst en av parterna var svensk medborgare eller hade hemvist i Sverige.

Bestämmelsen underkänner dessutom tvångsäktenskap. Detta oavsett personernas ålder och även om ingen av dem hade någon anknytning till Sverige när äktenskapet ingicks. Endast om det fanns särskilda skäl kunde ett sådant äktenskap undantagsvis erkännas. Nyligen skärpte riksdagen denna undantagsmöjlighet genom att besluta att barnäktenskap, tvångsäktenskap och även fullmaktsäktenskap endast kan erkännas om det finns synnerliga skäl. Vad dessa synnerliga skäl exakt består i är dock oklart.

Även om denna skärpning är ett steg i rätt riktning och innebär en än mer restriktiv hållning vad det gäller att erkänna tvångsäktenskap, barnäktenskap och fullmaktsäktenskap jämfört med hur det varit tidigare, så kommer det fortfarande att vara möjligt att erkänna sådana äktenskap i Sverige. Vänsterpartiet är det enda partiet som helt vill ta bort undantagsmöjligheten.

Det är vår fasta åsikt att alla barn ska ha rätt till sin barndom och att alla människor ska ha rätt att välja sin partner. Vänsterpartiet anser inte att vi kan ha en lagstiftning som bland annat innebär att vissa barn undantas det skydd som alla barn har rätt till. Vi tror inte att vårt förslag att stryka undantagsmöjligheten att erkänna tvångs-, barn- och fullmaktsäktenskap på grund av synnerliga skäl förändrar allt, men det skulle kunna göra skillnad för enskilda personer om det blev verklighet.

I debatten om barnäktenskap har även integrations- och migrationspolitiska kopplingar gjorts. Vänsterpartiet vill med anledning av det understryka att den förändring av lagstiftningen som vi förordar enbart rör sådana barnäktenskap eller fullmaktsäktenskap där någon av parterna var svensk medborgare eller hade hemvist i Sverige vid tidpunkten för äktenskapets ingående.

För tvångsäktenskap däremot saknas redan nu krav på att det ska ha funnits svensk anknytning när äktenskapet ingicks. Det innebär att ett äktenskap som ingåtts enligt utländsk rätt mellan två personer som inte hade någon anknytning till Sverige och där den ena eller båda parterna var under 18 år när äktenskapet ingicks, inte omfattas av bestämmelsen. Frågan om äktenskapets erkännande ska i sådana fall istället prövas enligt huvudregeln, vilken alltså är att äktenskapet ska erkännas. Konsekvensen av vårt förslag blir därmed inte, så som det påståtts; att människor som gift sig som minderåriga och levt årtionden i sitt äktenskap skulle fråntas rätten till familjeåterförening i Sverige. I sammanhanget är det även värt att påminna om att lagändringarna inte får en retroaktiv verkan. På samma sätt som bestämmelsen som infördes 2004 inte gäller för äktenskap ingångna före 2004 gäller inte heller den lagändring som träder i kraft den första juli i år för äktenskap som ingåtts innan dess. Syftet med vårt lagförslag är att förhindra framtida barn-, tvångs- och fullmaktsäktenskap genom att ta bort ett av alla sätt som möjliggör dem.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV