Sydafrikanska juridikprofessorn, Rashida Manjoo, är FN:s särskilda rapportör i frågor som rör våld mot kvinnor. I en ny rapport i samband med den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor den 25 november och de åtföljande 16 dagarna av världsomfattande kampanj, betonar hon avsaknaden av ett juridiskt bindande avtal på internationell nivå.
Rashida Manjoo är utnämnd av FN:s kommissionen för mänskliga rättigheterna och granskar och rapporterar sedan 2009 våldet mot kvinnor, dess orsaker och konsekvenser.
En omvälvande förändring när det gäller våldet mot kvinnor kräver, anser rapportören, att samtliga medlemsstater både i ord och handling erkänner att våld mot kvinnor är ett brott mot mänskliga rättigheter.
– Avskaffande av våld mot kvinnor är avgörande för kvinnors förmåga att delta i de civila, politiska, ekonomiska, utvecklande, sociala och kulturella sfärerna av sina samhällen som fullständiga och jämlika medborgare, skriver Rashida Manjoosärskilda rapportören.
Framför allt menar Manjoo att åtagandena från medlemsstaterna ska vara bindande i form av specifika rättsliga skyldigheter i strävan efter eliminering av våld mot kvinnor, vilket hon definierar som ”omfattande människorättsbrott”.
Rashida Manjoo menar att ett bindande globalt avtal på regeringsnivå skulle utgöra ett viktigt steg för att främja och försvara kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan könen.
– Trots betydande framgångar i kampen för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan könen, på nationell, regional och internationell nivå, finns det fortfarande utmaningar som hämmar ansträngningarna för att främja och försvara kvinnors mänskliga rättigheter. Detta beror till stor del på avsaknaden av en helhetssyn som behandlar individuella, institutionella och strukturella faktorer som är orsak till och en följd av våldet mot kvinnor.
FN:s särskilda rapportör anser att vid sidan om ett juridiskt bindande avtal på internationell nivå krävs även att ett särskilt kontrollorgan skapas, framförhandlat av alla medlemsländerna för att garantera genomförandet av lämpliga åtgärder.