Startsida - Nyheter

Bokhyllan Bülly protest mot Ikeas lockout

Arbetare på Ikea i Richmond, Kanada, har nu varit lockoutade i över ett år efter en strid om företagets dåliga löneutveckling som arbetarna menar är godtycklig och skulle innebära sämre löner och förmåner. Nu har fackförbundet Teamsters tillverkat bokhyllan Bülly i protest.

Arbetarna anser sig ha varit lockoutade sedan löneförhandlingarna strandade i maj 2013, facket anser att det rör sig om en strejk. För att få till nya förhandlingar har fackförbundet Teamsters lanserat en annonskampanj med bokhyllan Bülly – en dåligt tillverkad ”översittar”-bokhylla som är avsedd att driva med Ikeas klassiker Billy. Medan Ikea tjänar miljarder så anser Teamsters att företaget trakasserar sina anställda.

Konflikten utbröt i maj förra året efter att Ikea ville införa ett tvådelat lönesystem på varuhuset i Richmond i närheten av Vancouver något som facket menade skulle innebära sämre förmåner för arbetarna. Teamsters genomförde en 72-timmarsstrejk, varpå företaget svarade med en lockout. Företaget har sagt att man uppmuntrat arbetarna att återvända till arbetet efter lockouten, och kallar därför konflikten en strejk, medan fackförbundet menar att lockouten har pågått sedan i maj förra året.

På en stödsida för Ikeaarbetarna på Facebook förklarar man sin sida av saken. Bland annat handlar konflikten om att förslaget som företaget försökte få igenom skulle ha inneburit en långsam löneutveckling, enligt Teamsters skulle det kunna ta upp till 20 år för en anställd att komma upp i högsta lönenivån. Och mer än 80 procent av de anställda har löner på omkring 145 kronor i timmen och 40 procent av de anställda har endast 93 kronor i timmen.

”Även om inte alla Ikeas en gång respekterade medarbetare skulle få en direkt timlönesänkning skulle de drabbas av minskat antal jobbtimmar. En tredjedel av Ikeas medarbetare har garanterad arbetstid. De som har en 30-timmarsgaranti skulle riskera att få minskad arbetstid med sex timmar. Den här löneförlusten ger också andra konsekvenser som påverkar en medarbetares behörighet till hälso- och sociala rättigheter. Dessutom föreslår Ikea sänkta förmånsnivåer. Sammanlagt skulle de här ändringsförslagen innebära lägre inkomster utan förmåner”, skriver man på sidan.

Enligt uppgifter i den lokala tidningen Richmond Review ska konflikten också handla om vad som ska hända med de cirka 35 arbetare som bröt strejklinjen förra året. Enligt Ikea ställer Teamsters krav på att de strejkbrytande arbetarna ska sparkas från sin arbetsplats, något företaget vägrar. Enligt Teamsters vill man inte att de ska förlora sin anställning men att de omplaceras för att ha brutit mot grundläggande fackliga principer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV