Startsida - Nyheter

Bortrövade flickor i massbröllop

Desperata anhöriga till de cirka 230 bortrövade skolflickorna i delstaten Borno i Nigeria meddelar att deras döttrar tvingas till massäktenskap med Boko Harams soldater. Föräldrar och anhöriga samlas varje dag och anordnar sökande grupper som ger sig in i Sambisa-skogen där Boko Harams läger finns för att kunna rädda de kidnappade flickorna. Uppgiften om massäktenskap har nått föräldrarna genom anpassningsgrupperna som har varit i kontakt med folk i skogen. Enligt vittnen firade Boko Haram männen och delade flickorna bland sig i ett massbröllop.

Mödrar och andra anhöriga demonstrerade enligt nigeriansk press onsdagen den 30 april i staden Abuja i protest mot regeringens flathet.

Naomi Mutah som representerade flickornas föräldrar förklarade hur smärtsamt det var att se döttrarna föras bort i vildmarken som kor som ska slaktas, och att under de två veckor som gått sedan dess inte höra någonting från regeringen, rapporterar bland annat News24 Nigeria:

– Var är alla människorättsgrupper i detta landet? Var är kvinnoministeriet? Finns det någon regering i landet... om våra barn är döda, var är deras kroppar då? Visa oss deras kroppar! Under hela två veckor har ingen hört av sig till oss och frågat om vi lever eller dör i tystnaden? Var är det internationella samfundet? Vi behöver deras stöd!

Militären säger däremot att de i flera omgångar har försökt att attackera Boko Harams läger men utan resultat. 15 soldater har dödats under striderna. Tidigare har landets president medgett att gruppen har infiltrerat regeringen och säkerhetstjänsten.

Det sprids rykten och obekräftade uppgifter når media. Bland annat har BBC sagt att några av flickorna har sålts i grannlandet Chad. Afrikanska Sahara Reporters skriver att de har talat med källor inom säkerhetstjänsten som inte kan bekräfta uppgiften.

Fler röster i Nigeria reflekteras i media om behovet av internationellt stöd för att bekämpa Boko Haram.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV