Startsida - Nyheter

Brå får kritik för våldsrapport

Anna Palm, frilansjournalist och Magnus Lindgren, generalsekreterare för Stiftelsen Tryggare Sverige har kritiserat en ny studie från Brottsförebyggande rådet (Brå). Slutsatsen i rapporten om lika stor utsatthet för våld i nära relationer för män och kvinnor (NTU, 2014), ifrågasätts av kritikerna. Många har enligt Palm och Lindgren tolkat detta som att kvinnor och män är lika våldsamma i nära relationer.

"Vad Brå:s kartläggning saknar är genus- och maktperspektiv, man skiljer till exempel inte på heterosexuella och homosexuella parrelationer. Det innebär att vi i de fall män uppger att de utsatts för våld inte vet om gärningspersonen var en annan man eller en kvinna. Det betyder att slutsatsen – att kvinnor är lika våldsamma som män – överhuvudtaget inte kan dras utifrån nämnda rapport."

Brå:s kartläggningsmetod kritiseras också. Telefonintervjuer är inte en passande metod för kartläggning av våldet i nära relation. Risken att gärningspersonen är närvarande vid telefonintervjun påverkar svaren och kan i sig leda till nya våldshandlingar. Dessutom nämns det att intervjutiden begränsades till 15 minuter. Rapportens helhet kritisera för frånvaron av genusperspektiv.

"Ett annat exempel på frånvaro av genusperspektiv är den språkliga könsneutralitet som används i rapporten. Tidigare forskning har visat att en av de mest våldsutsatta grupperna i samhället vad gäller våld i nära relation är ensamstående mammor med småbarn. I rapporten omnämns dessa mammor oftast som ensamstående föräldrar och endast på något ställe i texten framgår det att det är ensamstående mammor som avses."

Kritikerna menar att Brå inte gör någon åtskillnad utifrån vilken situation våldet har manifesterats mellan parterna. Tidigare forskning visar att män tillgriper våld när de känner sig kränkta eller provocerade, medan kvinnor i huvudsak tillgriper våld vid självförsvar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV