Prenumerera

Logga in

Brasilien: Fotboll verktyg för jämställdhet

Det har laddats i flera år men sedan ett par veckor är festen i Brasilien i full gång: fotbolls-VM, eller herrfotbolls-VM. Samtidigt flyttar ”damfotbollen” fram sina positioner i Brasilien och Estrela Sports bidrar till den utvecklingen med projektet Boa de Bolas:
– Det handlar om att fånga upp unga tjejer och via fotbollen ge dem verktyg, säger Eliane Nascimento till Feministiskt Perspektiv.

Myten att det krävs att en själv har bollar – på spanska och portugisiska bolas som är slang för pungkulor – för att kunna spela med bollar lever och frodas både i och utanför Sverige. När EM i damfotboll i Sverige spelades sommaren 2013 var det visserligen fler än vanligt som följde matcherna, men samtidigt svämmade kommentarsfälten på olika internetforum över av spydiga, aggressiva och ibland hotfulla kommentarer om fotbollsspelarna. Deras utseenden, kroppar, spelstil och prestationer bedömdes, och den gamla klyschan om att kvinnor spelar sämre fotboll än män upprepades i det oändliga.

Detta hindrar varken svenska och utländska fotbollsspelare från att fortsätta spela, och när det nyligen blev klart att portugisiska Helena Costa tar över som tränare för den franska herrfotbolls-klubben Clermont Foot var det ett historiskt ögonblick för kvinnor inom fotboll. Hon blir den första kvinnan som tränar ett manligt elitlag och har tidigare tränat Qatars damlandslag och Benficas damlag. Det är revolutionerande med tanke på att damfotboll var i princip förbjudet i länder som England, fram till 1971, och i Brasilien till 1979.

Stärker tjejers fotbollsintresse

I Brasilien där fotboll-VM i herrfotboll pågår fram till den 13 juli finns flera organisationer som jobbar med att uppmuntra flickor och unga tjejer att spela fotboll, något som inte alltid ses med blida ögon. Eliane Nascimento, själv före detta fotbollspelare, grundade 2009 Estrela Sports, en ideell organisation i Rio de Janeiro som genom fotboll vill stärka barn och ungdomars självkänsla och lära dem att bli solidariska, kärleksfulla medborgare:

– Jag hade verkligen behövt en sådan här organisation som stöttade mig när jag var ung tjej och spelade fotboll. Då, för 10-15 år sen, var det ännu svårare för damfotbollen att få stöd och respekt, säger hon till Feministiskt Perspektiv.

På streetfotbolls-turnén Discover Football, en internationell tävling för damfotboll med lag från socialt och ekonomiskt utsatta områden som pågick i Berlin i Tyskland parallellt med fotbolls-VM 2011, medverkade Estrela Sports med ett lag som vann hela turneringen. Detta bidrog till att Estrela Sports, som från början riktade sig till både killar och tjejer, har utvecklats till att bli mer inriktad på unga tjejer och deras fotbollsintresse. Numera består Estrela Sports av två projekt: Estrelas de futuro och Boa de Bolas. Det sistnämnda är ett multidisciplinärt projekt som genomförs i de favelas i Rio de Janeiro där UPP (Polisiära Fredsbevarande Styrkor) installerats.

– Boa de Bolas handlar om att fånga upp unga tjejer och via fotbollen ge dem verktyg som bidrar till social integration, jämställdhet och ökat självförtroende. Det är ett projekt som också involverar studenter och professionella inom hälsa, kosthållning, idrott och pedagogik. De jobbar som volontärer hos oss och följer tjejernas utveckling och stöttar dem utifrån ett holistiskt perspektiv.

– Förhoppningsvis blir de här tjejerna positiva förebilder för andra unga i deras bostadsområde. Vi vill visa dem att det är precis lika ”normalt” för en tjej att spela fotboll som för en kille.

Estrela Sports har också lanserat en kampanj, ”Säg ja till damfotboll”, där olika kända och okända brasilianare visar sitt stöd. När jag frågar Eliane Nascimento om det fortfarande behövs den här typen av kampanjer svarar hon:

– Ja, tyvärr. Det finns fortfarande fördomar och motstånd mot damfotboll, det visar sig inte minst när det gäller sponsring. När vi skulle åka med vårt lag till cupen i Berlin ville ingen, inte ens statliga institutioner, hjälpa oss med kostnaderna för resa, uppehälle och lagdräkt. Jag höll på att bli galen av att jaga och tjata, efter ett års kamp lyckades jag få representanter från Nike att komma och kolla på våra träningar, och en vecka innan vi skulle åka meddelade de att de kunde sponsra oss med lagdräkter.

Dribblar bort fördomar

I Rio de Janeiro finns också Streetfootball World, en internationell ideell organisation med lokala kontor i över 60 länder. Även denna organisation använder fotboll som medel för att arbeta med social utveckling och mänskliga rättigheter. Samtidigt som fotbolls-VM i herrfotboll pågår genomför Streetfootball World tillsammans med organisationen Redeh eventet “Futebol para a Igualdade” (Fotboll för jämställdhet) med brasiliansk-svenska stjärnan Marta Vieira da Silva som frontfigur och beskyddare. Chefen för Rio-kontoret Mirella Domenich berättar:

– Vi har dels skapat multimedia-utställningen ”Kvinnor på planen som dribblar bort fördomar” på Museu da Republica som berättar om fotbollen på ett sätt som aldrig gjorts förut, nämligen från kvinnornas perspektiv. Vi anordnar också debatter, workshops och filmvisningar, och så finns det små fotbollsplaner där barn och unga kan lära sig att spela på ett nytt sätt, i mixade lag och utan domare.

Hon har upplevt liknande svårigheter som Eliane Nascimento på Estrela Sports när det gäller sponsring och satsningar på damfotboll-projekt, men tror att det långsamt är på väg att förändras:

– Om vi jämför med Europa och USA, där kvinnor uppmuntras att spela fotboll och det är något positivt med att en ung tjej vill spela, så ligger Brasilien väldigt långt efter. Det är inte bara när det gäller sponsring och ekonomiskt stöd, även i de här flickornas familjer finns fördomar och motstånd mot att deras döttrar spelar fotboll. Men jag hoppas att vi är på väg att förändra det här, även om det går långsamt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV