Startsida - Nyheter

Bristande dokumentation kring tvångsvård av barn och unga

Barn och ungas upplevelser av psykisk ohälsa och erfarenheter av samhället vårdkedjan kartläggs i årsrapporten för 2013 från Barnombudsmannen (BO). Budskapet som barn och unga förmedlar genom rapporten är att det måste bli enklare att söka hjälp, att få information och vara delaktig i sin behandling. BO:s anser att tystnaden om psykisk ohälsa måste brytas.

– En viktig slutsats är att barnrättsperspektivet måste stärkas i den psykiatriska vården för att Sverige ska leva upp till de krav barnkonventionen ställer, säger barnombudsman Fredrik Malmberg i ett pressmeddelande.

Av rapporten framgår att vägen till vård är snårig och att brister i lyhördhet och dialog kan leda till att vårdinsatser aldrig påbörjas eller avbryts i förtid. Risken är att det leder till farliga situationer som exempelvis förvärrat självskadebeteende och självmordsförsök.

Barnombudsmannen har också tittat på hur barns röster återges i domar om tvångsvård, och hur vårdenheterna dokumenterar och motiverar beslut om tvångsåtgärder. Granskningen visar på stora brister i såväl dokumentation och rapportering till Socialstyrelsen som skyddet av tvångsvårdade barns rättigheter.

– Enbart i vårt urval kan vi räkna till fler bältningar på ett halvår än vad som finns rapporterat till Socialstyrelsens patientregister på ett helt år. Vi kan också konstatera att dokumentationen ibland är mycket bristfällig trots att det handlar om långtgående tvångsåtgärder riktade mot barn, säger Fredrik Malmberg.


BO föreslår följande förändringar:

  • Inrätta en barnlots i varje landsting/region. Det ska finnas en väg in i vårdkedjan för barn och unga som mår dåligt.

  • Följ upp självmord bland barn. Det behövs mer kunskap om hur skyddsnätet kan förbättras.

  • Lagstifta om barnets rätt till information och delaktighet i den psykiatriska vården. Utred hur barnets rätt till självbestämmande och integritet kan stärkas.

  • Tvångsvård och tvångsåtgärder i psykiatrin måste skilja på barn och vuxna och utgå från ett barnrättsperspektiv.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV