Startsida - Nyheter

Dags att ge fingret åt Putin

I juni röstade ryska politiker igenom en ny lag som innebär ett förbud mot ”propaganda för icke-traditionella sexuella relationer”. Gay-hatet har eskalerat i landet och hbt-personer lever under ett ständigt hot om förföljelse, trakasserier och våld.

Kampanjen "Fuck you Putin" går ut på att ta en bild på sitt eget eller någon annans långfinger och ladda upp det på Twitter, Facebook eller Instagram under hashtaggen #fuckyouputin.

– En selfie eller en gruppbild spelar ingen roll, bara man visar fingret. Vi räknar med att alla som går in på sociala medier i dag kommer mötas av det här, säger Tanja Berkö.


Fritidsprojekt

Bakom initiativet står en grupp mediaelever på Storsjögymnasiet som tillsammans med sina två lärare kom på idén. Men Tanja Berkö vill vara tydlig med att det inte är en skolkampanj.

– Vi har startat det här då vi inte tror på utvecklingen i Ryssland som sker just nu. Det har ingenting med vår skola att göra. Vi gör det ideellt på vår fritid. Anledningen till projektet är att de antigaylagar som stiftades i somras är extremt oroväckande. Det är inte okej att förtrycka sexuella minoriteter.

Under de senaste åren har hundratals hbt-arrangemang förbjudits, enligt rapporter från International Gay and Lesbian Human Rights Commission, IGLHRC. Hbt-vänliga manifestationer har mött stort motstånd och starka protester, bland annat från representanter inom den rysk-ortodoxa kyrkan. Vid flera tillfällen har arrangemangen angripits av nationalistiska och hbt-fientliga grupper. Flera gripanden av hbt-aktivister har även skett, enligt Pink News.


Provokativ gest

"Fuck you Putin" är en global kampanj som har fått blandat gehör.

– Vi har mer än 2 000 likes och det bara växer och växer. Vi har fått kommentarer från hela världen. Vissa är väldigt positiva och hjälper till att sprida, men vi har fått negativa kommentarer också. En del betraktar oss som ett gäng barn som blivit itutade det här, vilket är jättetråkigt. Men vi vill visa ett motstånd, så då får man räkna med negativ respons också.


Varför just visa fingret?

– Det är en provokativ gest, och vi tror därför den kan ha effekt. Det är också ett globalt uttryck så folk över hela världen kommer förstå direkt. Det behövs inga ord om man väljer att visa fingret.

Hbt-kampanjen lanseras två veckor före OS i Sotji, men Tanja Berkö berättar att initiativet inte handlar om sport utan om politik.

– Det vi gör är extra relevant i och med att det är OS i Ryssland snart. Vi ställer oss ifrågasättande till att OS ska hållas på en plats där man inte tar hänsyn till mänskliga rättigheter. Det är en politisk fråga, säger hon.

Projektet lanseras i dag och Tanja Berkö vill att alla ska visa fingret på samma gång.

– Det känns viktigt att vi alla gör det tillsammans. Att göra det just i dag skapar större spridning och det blir en hype.


Vad är målet med kampanjen?

– Vi vill uppmärksamma frågan och att fler ska acceptera folks sexuella läggning. Det känns viktigt att skapa debatt och visa var man står. Vi hoppas på att öka folks medvetenhet och tolerans. Det känns väldigt angeläget både i och utanför Sverige.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV